Kontakt

Masthuggs församling Besöksadress: Storebackegatan 15, 41318 GÖTEBORG Postadress: Carl Johans kyrkoplan 1, 41455 GÖTEBORG Telefon:+46(31)7319200 E-post till Masthuggs församling

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Målningar om Förintelsen visas i Masthuggskyrkan

För nionde året ställer Christina Stendahl ut bilder om Förintelsen i Masthuggskyrkan. Bilderna visas mellan den 8 och 18 november i år.

Glöm inte alla liv som inte fick levas

Så här skriver Christina Stendahl själv om utställningen:

Minnet av Novemberpogromen (Kristallnatten) uppmärksammas i Masthuggskyrkan.

Novemberpogromen – natten mellan 9 och 10 november 1938 – var den natt då tyska nazister över hela landet med grymhet och våld mot den judiska befolkningen började vad som några år senare ledde till miljoner dödade barn, män och kvinnor. De som genomlevde tvångsarbete och svält fördes till dödsläger, inrättade för detta enda syfte.

Glöm inte.

Glöm inte alla liv som inte fick levas.

Christina Stendahl är född 1934 och har tydliga minnen från andra världskriget. 1943 kom judiska båtflyktingar från Danmark och en av dem bodde hemma hos Stendahls familj, som då bodde i Lund. Det föll också bomber i närheten av hennes hem och många fönster i huset gick sönder.

– Det låg glassplitter i min lillasysters säng, vi kunde inte sova hemma, berättar hon.

När familjen senare flyttade till Göteborg fick Christina Stendahl också veta hur det stod till i Norge.

– Judarnas förföljelse visste jag om både från Danmark och Norge, säger hon.

När hon läste Steve Sem-Sandbergs bok De fattiga i Łódź började hon måla bilder med Förintelsen som tema.

– Det var så det började och det känns angeläget att fortsätta uppmärksamma det som hände då.

Utställningen presenteras vid olika tillfällen under utställningsperioden, se kalendariet här på hemsidan för information om tider.

Kyrkan är öppen: Alla dagar kl. 9–16, utom tisdagar då det är öppet till kl. 18 och torsdagar då kyrkan stänger kl. 15.