Drönarbild av Carl Johans kyrka.
Foto: Bob Dunkle

Carl Johans kyrka renoveras

Nyhet Publicerad

Under våren 2024 påbörjas en renovering av kyrkan, för att bevara och bygga nytt. Gudstjänster firas i församlingshemmet under tiden som kyrkan är stängd.

I snart 200 år har majornabor gått trapporna upp till Carl Johans kyrka för att fira gudstjänst tillsammans. Den närmsta tiden blir det annorlunda. Söndag 3 mars firas de sista gudstjänsterna för en tid, sedan stänger kyrkan för renovering.

Förändring och bevarande

Carl Johans kyrka invigdes advent 1826 och sedan dess har kyrkan renoverats flera gånger i takt med att tiden satt sina spår och behoven förändrats. 2024 är det åter dags för kyrkan att få en rejäl dos omsorg både invändigt och utvändigt.  

Fasaden ska putsas om och målas, och även fönstren är slitna och ska renoveras. Samma gäller väggar och tak inne i kyrkan, som ska rengöras och målas. Alla nuvarande kulörer behålls, men intrycket kommer troligen att bli ett ljusare kyrkorum.

Plats för fler

Kyrkan kommer också att byggas om i några delar. Den västra entrén (kortsidan som vätter mot älven) kommer att byggas om och tillgänglighetsanpassas, så att alla kan använda samma ingång. I den bakre delen av kyrkan kommer att flera kontor att få ta plats, samt ett kök. 

Längre fram i kyrkan kommer koret att bli mer flexibelt och det görs plats bland annat för en ramp. 

Flytt 3 mars 2024

Renoveringen av Carl Johans kyrkan startar april 2024, men flytten från kyrkan till församlingshemmet börjar 3 mars i söndagsgudstjänsten. Bygget planeras vara klart i november 2025, lagom till 200-årsjubileumet 2026. 

Gudstjänst i församlingshemmet

Under tiden som kyrkan renoveras firas gudstjänst i församlingshemmet. På våning två ställs stora salen iordning för att passa för oss att samlas för mindre och större sammanhang. Gudstjänsttiderna förändras inte utan är desamma som tidigare. 

Söndagar, kl. 11

Huvudgudstjänst med fika efteråt. 

Torsdagar, jämna veckor, kl. 08

23 februari - Aviciimässa

Vi uppmärksammar psykisk ohälsa bland unga. Sång och musik av Vox Carl Johan och Klas-Henrik Klabbe Hörngren, synthar och trummaskin och Signe Olofsson, piano.

Gudstjänst

Vi firar gudstjänst i Carl Johans församlingshem varje söndag kl. 11. Välkommen!

Drönarbild av Carl Johans kyrka.

Carl Johans kyrka

På toppen av Sågberget vid Carl Johans kyrkoplan står Carl Johans kyrka. Invigd 1826 av biskop Carl Fredrik af Wingård.

Närbild på orgelpiporna på orgeln i S:ta Birgittas kapell.

Orgeln i S:ta Birgittas kapell

Den nuvarande orgeln byggdes 2007 av Mårtenssons Orgelfabrik.