Minnesmärke över spelmannen Johannes Renström

Blott 29 år gammal blev Johannes Renström ihjälslagen under en bröllopsfest i Västra Sjulsmark 1886. Han var en erkänt skicklig spelman men begravdes utan ceremoni i en omärkt grav vid Bygdeå kyrka. I september avtäcks ett minnesmärke över honom.

Johannes Renström föddes i mitten av 1800-talet. Om han levt idag hade han kanske vunnit Talang, Idol eller Melodifestivalen, för enligt vad som berättas var han ett musikaliskt underbarn. Tack vare sitt vidunderliga fiolspel blev han känd som den främste storspelmannen i Norra Västerbotten och minnet över hans bragder i musikens värld har överlevt tiden framför allt i Burträsk med omnejd.

Men trots sin talang levde han utfattig och kringvandrande. I folkmun kallades Johannes för Lappojken, och han fick precis som så många andra samer, inte minst de fattigaste, utstå konsekvenserna av ett samhälle som såg honom som mindre värd.

Kring första advent 1886 hamnade Johannes på ett bröllopsgille i Västra Sjulsmark nära Bygdeå. Han bad att få bli den tredje spelmannen på kalaset och när han började spela uppstod musik av ett slag som bröllopsgästerna aldrig upplevt tidigare, det berättas att folket blev som ”trolltaget”.

Alkoholintaget var stort under kvällen och vad det var som fick en av de andra spelmännen att ge sig på Johannes är inte helt säkert, kanske var det osämja om vem som egentligen skulle få spela. Klart är i alla fall att Johannes puttades i golvet och under det att han skrek ”nu ska ja spark ihjäl dä lappdjävul” gjorde den andre spelmannen precis det. 29 år gammal var Johannes Renström död.

Men trots att det var Johannes som var brottsoffret begravdes han som det hette ”i tysthet” på Bygdeå kyrkogård den 9 januari 1887. ”I tysthet” innebar fyra saker: 1) Begravningen skedde utan ceremoni. 2) Det gjordes ingen klockringning. 3) Om möjligt skulle begravningen ske efter mörkrets inbrott. 4) Den döde begravdes på en avskild del av kyrkogården.

Det ligger nära till hands att tänka sig, att han begravdes på detta vanhedrande sätt på grund av sitt etniska ursprung. Att han var både spelman och utfattig gjorde nog inte saken bättre.

För att hedra och upprätta storspelmannen Nils Johannes Renström och ge honom det erkännande han förtjänar planerar Bygdeå församling att tillsammans med Västerbottens Spelmansförbund, Umeå Sameförening, Umeå teaterförening och ett antal fristående personer resa ett minnesmärke över honom på Bygdeå kyrkogård.

Minnesmärket kommer att avtäckas den 14 september. Samma helg kommer Johannes Renström också att hyllas med konserter i Umeå och Skellefteå.