Meny

Dopet

Ett barn har kommit till världen. Det vill vi gärna fira tillsammans med er. I dopet finns löftet om att Gud är med under livets alla dagar, oavsett vad som händer.

Dopet är en fest i Guds familj

Vill du låta döpa ditt lilla barn? Eller är du ung eller vuxen och vill bli döpt själv? Dopet är en fest då vi firar att den som döps blir en del i Guds stora familj.

Den som döps blir samtidigt medlem i Svenska kyrkan.

Svenska kyrkan döper både barn och vuxna

Små barn, unga och vuxna är lika välkomna att döpas. Man behöver inte prestera något, tro på rätt sätt eller förstå allting. Tvärt om – dopet är en gåva som bara är att ta emot.

Dop som tonåring eller vuxen

Vi förknippar oftast dop med spädbarn, men även större barn, ungdomar och vuxna kan döpas. De erbjuds en kort undervisning som ofta sker i samband med konfirmationen. Den som har döpts i ett annat kristet samfund är välkomna in i Svenska kyrkan, något nytt dop sker inte. Enligt Svenska kyrkans syn gäller ett kristet dop för alltid. 

Boka dop

Boka tid för dop kan du göra direkt här på webben, scrolla bara lite längre ner på sidan och klicka på den blå knappen med texten ”Hitta lediga tider”. När vi tagit emot din bokning och sett att allt stämmer får du en bokningsbekräftelse. Skulle det vara något problem med bokningen hör vi också av oss.

Det går så klart också bra att boka dop genom att ringa eller mejla till församlingens expedition, alla kontaktuppgifter och öppettider hittar du längst ner på sidan.

Förutom tiderna i bokningssystemet nedan går det också bra att hålla dop i någon av våra vanliga söndagsgudstjänster - det är alltid något speciellt när församlingen får möjlighet att vara med och välkomna en ny människa in i gemenskapen. Ta kontakt med expeditionen eller prata med någon av församlingens präster om du vill veta mera.

Dopsamtal

Inför dopet har prästen ett samtal med föräldrarna eller med dopkandidaten om det är en vuxen person. Vid samtalet lär prästen känna familjen och barnet och får möjlighet att lyssna till de tankar som finns kring tro, tvivel, dop och ansvar. Tillsammans resonerar man om dopets innebörd och planerar dopgudstjänstens utformning så att alla kan känna sig trygga kring vad som kommer att hända. Prästen är ytterst ansvarig för dopgudstjänstens alla moment.

Dopkläder

Bygdeå församling har dopdräkter för barn att låna, men det går också bra att använda en egen dopdräkt om man exempelvis har en i släkten.

Låna lokal för dopkalas

I samband med dopet är det möjligt att utan kostnad låna någon av församlingens samlingssalar för att hålla dopkalas.

församlingsexpedition

Telefontider

Måndag - torsdag 08.00-12.00

 
Besöksadress

Kyrkvägen 3
915 98 BYGDEÅ

Under coronaepidemin är expeditionen stängd för obokade besök. För frågor om begravningar, medlemsärenden, bokningar med mera vänligen kontakta oss på telefon, e-post eller via hemsidan.

 
Telefon

0934-144 00

E-post

bygdea.forsamling@svenskakyrkan.se

Kontaktuppgifter till personalen

Våra präster och musiker

Anna Forslund

Anna Forslund

Bygdeå församling

Kantor

Leif Holm

Leif Holm

Bygdeå församling

Präst

Urban Nordqvist

Urban Nordqvist

Bygdeå församling

Präst

Sören Olsson

Sören Olsson

Bygdeå församling

Kyrkoherde

Erika Sandström

Erika Sandström

Bygdeå församling

Kantor

Andreas Öberg

Andreas Öberg

Bygdeå församling

Församlingsmusiker

Alla barn som döps i Bygdeå församling får en tavla med sitt namna och dopdatum på som minne. Tavlan är målad av prästen och konstnären Lars Segerstedt. Under året efter dopet hänger doptavlorna i kyrkan som en påminnelse om de barn som döpts, men vid den årliga dopfesten i början av året får man ta med tavlan hem. Bild: Lars Segerstedt