Dopet

Ett barn har kommit till världen. Det vill vi gärna fira tillsammans med er. I dopet finns löftet om att Gud är med under livets alla dagar, oavsett vad som händer.

Festlig inledning på medlemskapet

Vill du låta döpa ditt lilla barn? Eller är du ung eller vuxen och vill bli döpt själv? Dopet är en fest då vi firar att den som döps blir en del i Guds stora familj.

Den som döps blir samtidigt medlem i Svenska kyrkan.

Svenska kyrkan döper både barn och vuxna

Små barn, unga och vuxna är lika välkomna att döpas. Man behöver inte prestera något, tro på rätt sätt eller förstå allting. Tvärt om – dopet är en gåva som bara är att ta emot.

Dop som tonåring eller vuxen

Vi förknippar oftast dop med spädbarn, men även större barn, ungdomar och vuxna kan döpas. De erbjuds en kort undervisning som ofta sker i samband med konfirmationen. Den som har döpts i ett annat kristet samfund är välkomna in i Svenska kyrkan, något nytt dop sker inte. Enligt Svenska kyrkans syn gäller ett kristet dop för alltid.

Boka dop

Boka tid för dop kan du göra direkt här på webben, scrolla bara lite längre ner på sidan och klicka på den blå knappen med texten ”Hitta lediga tider”. När vi tagit emot din bokning och sett att allt stämmer får du en bokningsbekräftelse. Skulle det vara något problem med bokningen hör vi också av oss.

Det går så klart också bra att boka dop genom att ringa eller mejla till församlingens expedition, alla kontaktuppgifter och öppettider hittar du längst ner på sidan.

Förutom tiderna i bokningssystemet nedan går det också bra att hålla dop i någon av våra vanliga söndagsgudstjänster - det är alltid något speciellt när församlingen får möjlighet att vara med och välkomna en ny människa in i gemenskapen. Ta kontakt med expeditionen eller prata med någon av församlingens präster om du vill veta mera.

Dopsamtal

Inför dopet har prästen ett samtal med föräldrarna eller med dopkandidaten om det är en vuxen person. Vid samtalet lär prästen känna familjen och barnet och får möjlighet att lyssna till de tankar som finns kring tro, tvivel, dop och ansvar. Tillsammans resonerar man om dopets innebörd och planerar dopgudstjänstens utformning så att alla kan känna sig trygga kring vad som kommer att hända. Prästen är ytterst ansvarig för dopgudstjänstens alla moment.

mån-tors 08.00-12.00

Under v.27-33 (1juli-18 augusti) har expeditionen sommartider:

mån-ons 09.00-12.00

Våra präster och musiker

Anna Forslund

Jonas Hedblad

Urban Nordqvist

Präst, ej i tjänst

Sören Olsson

Erika Sandström

Karin Vigren

Andreas Öberg