Other languages with Google Translate

Burträsks församling Besöks- och postadress: Kyrkogatan 1, 93731 BURTRÄSK Telefon: +46(914)43700 E-post till Burträsks församling

Komministerparken

Aktiviteter för barn, gudstjänster och trivselkvällar avlöser varandra i Komministerparken under sommarmånaderna.

Komministerparken har fått sitt namn av att området en gång i tiden var komministerboställe. På gården bodde socknens komminister med familj och tjänstefolk. Av gårdens ursprungliga bebyggelse återstår idag endast rundlogen och kornbodarna. Bastanta timmerbyggnader som stått pall för väder och vind i mer än hundra år.

Idag används logen i första hand som konsert- och gudstjänstlokal. Under torsdagskvällarna, från slutet av juni till mitten av augusti, arrangeras trivselkvällar i logen med ett varierat program. Under samma period inbjuder församlingen även till gudstjänst vid ett antal tillfällen, gudstjänster som ofta innehåller en rejäl dos av sång och musik. Ett par dagar i veckan är serveringen öppen även dagtid. Förutom gott fika erbjuder sommarcaféet då även en möjlighet att göra ett och annat loppisfynd.

Sommarens program

Café och loppis Tisdagar  11.00-16.00 Torsdagar 12.00- 21.00

Sommarlovskul  (barn F1-5) Tisdagar och torsdagar kl. 13.00-15.00

Ungdomskvällar Onsdagar från kl. 18.0

Gudstjänster Alltid med fikaservering

Sön. 1/7 kl. 19.00 Upptaktsgudstjänst. Bettina Radler, musiker och ungdomar

Sön. 15/7 kl. 11.00 Gudstjänst. Bettina Radler, Anders Wälimäki, och ungdomarna. Bil avgår från kyrkan kl.10.40

Sön. 29/7 kl. 19.00 Sommargudstjänst. Bettina Radler, André Malmén och ungdomarna

Sön. 12/8 kl. 11.00 Gudstjänst. Åke Lundgren, Lars Långström och Ungdomarna Bil avgår från kyrkan kl.10.40

Sön. 19/8 14.00 Avslutningsgudstjänst. Bettina Radler, Mikael Lindberg, och ungdomarna Bil avgår från kyrkan kl.13.40

Trivselkvällar Torsdagar kl. 19.00 Alltid med kvällsfika

5/7 Swingglädje i sommartid Lars Långströms kvintett. Sprudlande toner som smittar av sig

12/7 Ur ryggsäcken Skådespelaren Greger Ottosson, en högklassig berättare

19/7 Folkmusik i logen Inför Burträsksvängen. Årets hedersspelman Peter Öqvist gästspelar i parken

26/7 Vikten av en funderare Författaren Åke Lundgren berättar, läser och reflekterar över sitt 50-åriga författarskap

2/8 Sånger för livet och kärleken Linus Falk, Sara Forsström, Beate Falk, och Emma Ljungberg

9/8 Mjukjazz i kvällningen Dick Grubbströms kvartett serverar sköna toner på kvällskvisten

16/8 Visor i jazzton Karin och Kjell Erehed spelar och sjunger

Carl olof rosenius

Carl Olof Rosenius är en av Sveriges mest lästa religiösa författare och en av den svenska 1800-talsväckelsens främsta ledargestalter. Carl Olofs far, Anders Rosenius, var komminister i Burträsk under några år på 1830-talet. Familjen bodde då på komministerbostället, det vi idag kallar för Komministerparken.
Carl Olof växte upp i en omgivning starkt påverkad av nyläseriet, en väckelserörelse i norr- och västerbotten som präglades av Luthers skrifter. Hans far var känd som nyläsarpräst och under tiden i Burträsk fick han nog ofta besök i komministergården av en annan välkänd profil inom nyläseriet, Gerhard Gerhardsson från Bygdsiljum. Den unge Carl Olof  satt säkert och lyssnade när de båda männen samtalade. Det blev sedan något som kom att påverka hela hans gärning, även om han senare i livet förhöll sig tveksam till nyläseriet.