En liten frusen pöl i ett soligt vinterlandskap.
Foto: Shutterstock

Temadag om klimatet

Nyhet Publicerad Ändrad

Lördagen den 1 april kl.13-17, Lövångers församlingshem

Kl.13-17 Seminarium: Aktuellt om klimatet- Skogen och klimatet- Biologisk mångfald- Hållbar omställning

Kl. 17-18 Klimatsmartmiddag kl.17-18. Anmälan för att delta vid middagen till 073-0746094 (max 40 personer först till kvarn). Ingen kostnad för att delta, frivillig gåva för mat/fika. Middagen är delvis sponsrad av Stenhalla gård. 

Utställning med foton på fåglar, Allan Larsson.

En väska med ett konstverk ur Björn Larssons utställningskoncept ”En resande krukmakare” visas upp. Möt isbjörnen som förtvivlat simmar bland isflaken. 

Matmarknad, lokalproducerad honung från Broänge, ägg från Vebomark, morötter och potatis från Kräkånger, bröd, havtorns- och krusbärsmarmelad från Hökmark mm. 

Kl.18 Orgel och klarinett i fastetid i Lövångers kyrka. En inbjudan att stanna och avsluta dagen med stillhet och reflektion i kyrkan. Nils Frändén och Lars Långström. 

För barn som deltar under dagen finns ett rum som man kan gå undan till med pingis, fotbollsspel, airhockey och pyssel, ritgrejer och smålego att leka med. 

Presentation medverkande: 

Anders Ölund, Ale. Agronom som jobbat över 30 år med utvecklingssamarbete om hållbar mat-, och vattenförsörjning i Afrika och klimatfrågor globalt. Tidigare anställd av Lutherhjälpen som numera heter Act Svenska kyrkan. 

Therese Löfroth, Broträsk. Skogsägare och forskare som i drygt 20 år arbetat med fokus på skogens biologiska mångfald. Forskningen handlar om hur skogsbruket måste anpassas för att gynna arter som inte trivs i dagens brukade skogslandskap. Exempel på forskningsämnen är hyggesfritt skogsbruk, återskapande av livsmiljöer och skogsbrand. 

Liisa Annimie, Lappvik. Pensionär sen förra året, har tidigare arbetat som diakon och hantverkare men har även varit sjukskriven långa perioder. Sedan 2004 har jag levt med att minska mitt privata klimatavtryck vilket är min viktigaste uppgift idag.                                            

Annika Pettersson, Hökmark. Har jobbat inom skola och barnomsorg i Skellefteå under många år. Vid permanent flytt till Hökmark för 10 år sedan köpte hon och maken mer mark och har utökat och utvecklat odlandet. 

Allan Larsson, Lövånger. Fotograf med rötterna i Gärde, hemma på Gärde föddes intresset för fågelskådning. Gärdefjärdens naturreservat är fortfarande favoritplatsen där han spenderar många timmar nära fåglar och andra djur. 

Yvonne Strandin Håkansson, Åbyn, Burträsk. Pensionär med stort intresse för klimatfrågor, hållbar odling och självförsörjning. Yvonne är aktiv i styrelsen för naturskyddsföreningen i Skellefteå och har bland annat fördjupat sig kring egen omställning och hur man kan leva ett hållbart vardagsliv. 

Program: 

Kl.13.00 Här står vi nu! 

Tankar om livet och världen. Anders Öhlund 

13.25 Paus                                                                                                                      

13.35 Aktuellt om klimatet.

En sammanfattning av nuläget, Parisavtalets målsättning och senaste rapport. Var är vi nu och vad händer om vi inte når målet? Konsekvenserna av klimatförändringarna här och nu. Anders Öhlund.                                    

14.15 Fikapaus

Smörgås och kaffe/ te. Passa på att handla på matmarknaden och titta på fotoutställningen!

14.35 Skogens roll för klimatet 

Om skogens och skogsmarkens roll för att binda koldioxid och reglera vattnets kretslopp i svenskt skogsbruk och i ett globalt perspektiv. Anders Öhlund

14.50 Skogen och den biologiska mångfalden 

Så kan skogsägare gynna biologisk mångfald! Praktiska tips på vad man kan göra i sin egen skog för att gynna den biologiska mångfalden och för att gardera sig mot effekter av ett förändrat klimat. Therese Löfroth.                                  

15.35 Frågestund, öppet samtal om skogen med deltagarna. Paus och påtår.

15.50 Egna grönsaker- Våga odla!                    

Annika Pettersson odlar själv mycket hemma på tomten och inspirerar gärna fler att testa odla om än i liten skala. Annika visar foton och delar med sig av egen erfarenhet kring hur man kan hushålla med och spara vatten samt andra tips och trix.

16.05 Kort paus

16.15 Liisas resa med målet hållbar livsstil!           

”Det är dags att börja prata mer klimat, inse allvaret och agera” -Liisa Annimie berättar om de förändringar hon själv gjort i sin vardag genom att skala ner till en mer hållbar och enkel livsstil genom att skippa köpa nytt, återbruka och vara sparsam med el.

16.30 Mitt hem och min trädgård

Så kan jag göra små förändringar i mitt hem och min trädgård som blir till stor vinst för miljön. Låt trädgården leva upp till glädje för insekter och djur med enkla medel. Råd om vilka förändringar vi var och en kan göra hemma hos oss själva för att bidra till ett mer hållbart vardagsliv! Yvonne Strandin Håkansson

16.50 Sammanfattning av dagen                                                                               

Vad har vi hört? Vad tänker vi? Vad gör vi?

17.00 Gemensam middag för alla som vill stanna. 

18.00 ”Orgel och klarinett” i fastetid i Lövångers kyrka.

Varmt välkomna!