Arilds kapell
I en medeltida ballad berättas om en pojke vid namn Arvid, sedermera kallad Arild. Han bodde i Stubbarp med sin mor och styvfar.
Styvfadern avundades Arvid så mycket att han skickade ut denne i ett fartyg, som skepparen fick order att sätta i brand. Arvids döda kropp spolades i land och återfanns efter en tid av hans moder. Hon lät begrava sonen och uppförde ett kapell på platsen: S:t Arilds kapell.
Arilds kapell är Skånes enda bevarade medeltida kustkapell. Det uppfördes omkring sekelskiftet 1400 och byggdes till mot öster i slutet av 1400-talet. Det byggdes för att betjäna de fiskare som tillfälligt vistades vid kusten i samband med höstens sillfiske. Byggherre bör ärkesätet i Lund ha varit medan utbyggnaden bekostades av Barbara Brahe till Krapperup. Kapellet ägdes av Krapperups gods fram till 1925.
Av medeltida inredning återstår det tegelmurade altaret och en snidad bänk. Mellan åren 1736 och 1744 renoverades kapellet. Altartavla och marmoreringsmålad bänkinredning tillkom. Från denna period härstammar även kapellets äldsta votivskepp, en galeas skänkt av en färjeman i Helsingborg. Kapellet genomgick en större renovering 1900, då hela inredningen målades brun. Den ursprungliga marmoreringsmålningen togs åter fram drygt 50 år senare. Genom årens lopp har en rad inventarier skänkts till kapellet, såsom ljuskronor och ljusstakar. I en liten glasburk förvaras några tygbitar som sägs vara rester av S:t Arilds skjorta. Kapellet omges av en kyrkogård, på vilken endast ilandflutna, drunknade personer vilar.
Text Arilds kapell: Caroline Ranby
Max antal i Arilds kapell är 30 personer inkl tjänstgörande personal.