Ursula var engelsk kungadotter och levde på 300-talet. På återvägen från en pilgrimsfärd till Rom kom hon jämte 11 000 andra jungfrur till Köln. Grunden för legenden är en ristning från cirka 400 i en sten i S:ta Ursulas kyrka i Köln. På stenen står att Clematius återställt en förstörd kyrka till de många kvinnliga martyrernas ära. Under 900-talet steg deras antal drastiskt till 11 000, antagligen på grund av en feltolkning av romerska siffror. Elva jungfrur blev elvatusen jungfrur. Legenden blev snabbt populär och författare broderade ut berättelsen med fler detaljer tills den fick sitt slutgiltiga form i Legenda aurea.
Berättelsen i Legenda aurea kan sammanfattas så här:
Ursula var dotter till en brittisk kristen kung. En hednisk prins begärde henne till maka. Kungadottern gav sitt ja på tre villkor: att till tröst få till sällskap tio de utvaldaste jungfrur, av vilka var och en liksom hon själv skulle få tusen jungfrur för en färd till Rom: för denna färd skulle hon få till sitt förfogande elva skepp: och så skulle hon få en frist på tre år, inom vilken tid prinsen skulle låta döpa sig. Prinsen gick med på dessa villkor och Ursula påbörjade med sin stora skara färden till Rom. På återvägen, som gick till fots över kontinenten kom hon och de 11 000 andra jungfrurna till Köln, där de blev hejdade av hunnerna, som då belägrade staden.
Hon vägrade bli hunnerkonungens Guans hustru. Som straff blev Ursula och hennes följeslagarinnor genomborrade av hunnernas pilar, men i samma ögonblick jagades dessa bort av 11 000 änglar. Det finns flera andar varianter på berättelsen nedtecknade i andra källor. Ursulas helgonattribut är i första hand en eller flera pilar och en mantel (ofta omsvepande en mängd miniatyrjungfrur som står runt henne). Hon brukar även avbildas med Englands flagga och en krona på huvudet, då hon enligt legenden var en engelsk prinsessa.
Legenden om de elvatusen jungfrurna blev vida spridd och det finns mängder med reliker som vittnar om jungfrurna. I skrifter om Lunds domkyrka omstalas att den innehade ett stort antal reliker från de elvatusen jungfrurna - en svart nöt med silverfot och ett silvertorn, ett käkben, ett silverbälte som fru Barbara på Krapperup skänkt. Från Köln hade kaniken Jakob Gerrer som studerade där skickat tänder och ett finger som sades komma från de elvatusen jungfruruna.
Ursula var ett av helgonen som påverkades av Vatikanens kalender-reform 1969. Hennes dag är inte längre med i Vatikanens allmänna kalender och firas nu bara på vissa platser. 11 000 jungfrur var i äldre tider en dag som firaden den 21 oktober.