Foto: Bromma församling

Tillbyggnad och renovering av Bromma kyrka

Från början av 2019 till hösten 2021 har Bromma församling renoverat valda delar av Bromma kyrka och byggt ett nytt kapell i anslutning till vapenhuset. Här presenteras församlingens arbete med Bromma kyrka – en av Stockholms äldsta byggnader som fortfarande är i bruk.

Är absiden Årets Stockholmsbyggnad 2022?

Nu har Bromma kyrkas absid chansen att vinna tävlingen Årets Stockholmsbyggnad! Tillbyggnaden är tillsammans med nio andra byggnader nominerad i tävlingen och kan därmed få den fina titeln ”Årets Stockholmsbyggnad 2022”.

Information om tillbyggnaden och renoveringen av Bromma kyrka

Den sjunde januari 2019 stängdes Bromma kyrka för renovering och tillbyggnad. Huvudingången till kyrkan har sedan dess flyttats till sin ursprungsplats i väst, en hiss ner till kryptan har installerats och en klosterträdgård/örtagård har anlagts. Kyrkan har också fått ett nytt kapell  för ljuständning norr om vapenhuset. Kapellet togs i bruk i september 2021 och är nu öppet för besök.

Det nya kapellet, flytten av vapenhusets huvudentré och hissinstallationen har inte påverkat några av de äldre delarna i kyrkan. Allt arbete skedde enbart i och bredvid vapenhuset, som är byggt 1968.

Följande delar omfattade renoveringen och tillbyggnaden

  • Uppförande av ett nytt kapell i anslutning till vapenhuset
  • Ny funktionshinderanpassad huvudingång och renovering av vapenhuset
  • Installation av hiss ner till kryptan
  • Nytt el- och ventilationssystem
  • Förbättrat brandskydd i kyrkan
  • Anläggning av klosterträdgård/örtagård
  • Installation av ny orgel i kyrkorummet
Planskiss över Bromma kyrka med absid och klosterträdgård. Illustration: OKK+.

Det nya kapellet

Bromma kyrka är en av Stockholms mer förrättningstäta kyrkor. Det sker nästintill dagligen vigslar, dop och begravningsgudstjänster i kyrkan. De många förrättningarna innebär däremot att kyrkan ofta är upptagen och inte tillgänglig för spontanbesök. Det är en av anledningarna till beslutet om att bygga till ett kapell i anslutning till vapenhuset.

Kapellet gör det också möjligt att placera en ljusbärare i anslutning till kyrkan, vilket församlingsborna efterfrågat de senaste 30 åren. Idag är det inte tillåtet att placera en ljusbärare i kyrkorummet – efter beslut av Länsstyrelsen i Stockholm – på grund av brandrisken. Men i och med det nya kapellet blir det nu möjligt med en ljusbärare för enskild ljuständning.

Det nya kapellet ger också cirka 20 nya sittplatser, vilka kan användas då kyrkorummet är fullsatt. Kapellet möjliggör även en hiss till kryptan. Förutom att hissinstallationen hjälper rullstolsburna ner till toaletten, är hissen även en nödvändighet för att tillgodose arbetsmiljön för församlingens anställda.

Kapellet är ritat av arkitektbyrå OKK+ som ville skapa något som skulle åldras med värdighet. Arkitekterna inspirerades av sakristian vid Bromma kyrkas kor och ville skapa ett hjälphus till kyrkan som inte ska ta över eller skryta utan som ska se ut som en naturlig del av Bromma kyrka.

I det nya kapellet finns möjlighet till ljuständning i den nya ljusbäraren. Foto: Bromma församling

Den nya huvudingången

Förutom tillbyggnaden av en kapell vid sidan av vapenhuset har huvudingången till kyrkan flyttats från söderläge till västerläge. Kyrkans ingång har sedan 1168 justerats och flyttats flera gånger. Huvudingången låg från slutet av 60-talet fram till 2020 mot söder. Innan dess var ingången under ett antal hundra år placerad i väster. Genom att placera huvudingången till kyrkan i väster igen blir det bland annat möjligt för dop-, bröllops- och begravningsföljen att samlas på kyrkbacken utan att konkurrera med övriga besökare som är på väg in i kyrkan.

Huvudingången till kyrkan kommer att framkomlighetsanpassas ytterligare genom att en till passage planeras i den moderna delen av kyrkogårdsmuren, något till vänster om den nuvarande ingången (som kommer att vara kvar). På så vis blir det möjligt att nå den nya vapenhusentrén utan några trappsteg.

 

Den nya huvudingången till Bromma kyrka. Foto: Bromma församling

En ny orgel

Hösten 2020 har en ny orgel installerats i kyrkorummet. Den är tillverkad av Bergenblad & Jonsson AB, en orgelverkstad i småländska Farstorp och har 23 stämmor. Orgeln har mycket grundton med en rund och vacker klang.

Orgeln är huvudsakligen byggd i svensk furu. Till vissa detaljer har ädlare träslag använts i dekorativt syfte. Mahogny i spelbordet och ebenholz i de svarta tangenterna. Pedalerna som är utsatta för större slitage är tillverkade av ek som är ett hårdare träslag.

Bromma kyrkas orgeln har cirka 1 500 pipor. Träpiporna i furu, ek och björk är tillverkade på ett sågverk i Småland. Metallpiporna i orgelmetall (bly och tenn) är till viss del återvunna men några har också nytillverkats.

Orgeln i kyrkorummet. Foto: Bromma församling

Klosterträdgården/örtagården har anlagts

Norr om kyrkan, mellan det nya kapellet och den gamla sakristian, har en  klosterträdgård/örtagård anlagtas. I trädgården har det enbart planterats låga växter och örter, som inte kommer att skymma kyrkobyggnaden.

Brand, el och ventilation

I samband med renoveringen och tillbyggnaden fick de äldre delarna i kyrkan ett förbättrat brandskydd, nödbelysning och sprinklersystem samt ett nytt el- och ventilationssystem.

Hur togs beslutet?

Förslaget på utformning av det nya kapellet har beslutats av kyrkorådet och kyrkofullmäktige i Bromma församling. Det är godkänt av Länsstyrelsen i Stockholm, Stockholms stadsbyggnadskontor och kommunfullmäktige i Stockholms stad, efter att samtliga remissinstanser – Riksantikvarieämbetet, Stockholms stadsmuseum, stiftsantikvarien i Stockholms stift och Skönhetsrådet – tillstyrkt förslaget.

Övrig information

Vill du veta mer om bygglov och ritningar kan du vända dig till Stadsbyggnadskontoret i Stockholms stad: www.stockholm.se/ByggBo/Bygglov

Kontakt

Bloggen om bygget

I bloggen om tillbyggnaden kan du följa resan som Bromma kyrka har gjort.