Jubileumsboken Bromma kyrka 850 år

I samband med Bromma kyrkas 850-årsjubileum dokumenterades kyrkans kulturhistoria och betydelse i en praktfull jubileumsbok. Du kan köpa och hämta din bok på församlingsexpeditionen eller beställa den på hemsidan.

Köpa, hämta och beställa jubileumsboken

Nu finns äntligen jubileumsboken Bromma kyrka 850 år här! Du som har förbeställt boken eller vill köpa den på plats är varmt välkommen till församlingsexpeditionen i Famnen, Stopvägen 120 (vid Brommaplan). Våra öppettider är måndag–fredag kl. 9.00–12.00 och 13.00–15.00. Du kan betala boken kontant eller med Swish. Vi tar inte kort.

Om du vill få jubileumsboken skickad hem till dig kan du beställa den via länken längre ner på sidan.

Under flera sekel har man samlats i Bromma kyrka för att dela sin tro och livets stora händelser. När de äldsta delarna av kyrkan byggdes var samhället och världsbilden helt annorlunda. Sedan dess har generation efter generation bidragit med erfarenheter och visioner, så att både kyrkan och samhället långsamt förändrats till det de är idag.

Alla dessa förändringar har också lämnat spår – en del synliga och andra mer som en aning. Jubileumsboken lyfter fram Bromma kyrka både som byggnad och som fenomen. Du får således följa kyrkan, kyrkomiljön och det omgivande kulturlandskapets utveckling i ett långtidsperspektiv.

Varför byggdes Bromma kyrka? Vem stod bakom projektet? Hur gick en medeltida mässa till? Varför ser kyrkobyggnaden ut som den gör idag? Vilka har begravts i kyrkan? Frågorna är många. En del av svaren kommer du att finna i boken.

Genom ett tjugotal initierade texter och många vackra bilder får du ta del av berättelsen om en av de äldsta byggnaderna i Stockholm som fortfarande är i bruk – Bromma kyrka.

Det blir garanterat både lärorikt och spännande!

Jubileumsboken ges ut i två upplagor; grundupplagan och en exklusiv bibliofilupplaga (som endast trycks i 250 exemplar).

Mer om jubileumsboken Bromma kyrka 850 år

Hélène Svahn Garreau

9. Kyrkans vapen
Micael Stehr

10. Driftiga präster och givmilda donatorer – Kyrkans förnyelse under tiden 1680–1730
Ingrid Sjöström

11. Att mötas av Gud och änglar i Bromma kyrka
Susanne Wigorts Yngvesson

12. ”Att ock wi med POSSIETH likt Sjernor sidst må Skina”
Torbjörn Gustavsson

13. Socknen, prästgården och de röda husen kring Bromma kyrka
Martin Giertz

14. Restaureringar, förnyelse och sockenliv
Ingrid Schwanborg

15. Bromma kyrka – ett nutid omvärldsperspektiv
Micael Stehr

16. Textilier

17. Musiken i Bromma kyrka

18. Bromma kyrka – då, nu och i framtiden
Cecilia Pantzar

19. Från nationalstatstänkande till queerperspektiv – Om hur Svenska kyrkan kan arbeta med historia och kulturarv
Rickard Isaksson

20. ”Minnena skola ej svika” Att minnas de döda för 850 år sedan
Ann-Mari Hållans Stenholm

Bromma kyrkas äldre textilier
Margareta Ridderstedt

Vill du köpa jubileumsboken?

Jubileumsboken firades med pompa och ståt

Den 16 september var det dags för bokrelease. Det blev en fantastisk kväll med trevligt sällskap, boksignering, intressant föredrag och i centrum stod förstås den efterlängtade jubileumsboken.