Begravning

Det är viktigt att ta farväl. Särskilt viktigt är det vid livets slutliga avsked – döden.
Seder i samband med en begravning fyller grundläggande mänskliga behov av trygghet och kontinuitet. När vi förlorat någon som betytt mycket för oss väcker det många tankar och frågor kring livet, döden och om det finns en högre mening.

Begravningsgudstjänsten i Svenska kyrkan fungerar som en ritual för avsked. Den kan bli en akt av kärlek till den avlidne. Där kan vi tacka för vad den döde givit oss. Vi kan be om förlåtelse för det som inte blev som vi hoppades i vår relation och be om försoning för det som brustit mellan oss. Prästen lyser frid över den avlidne och överlåter henne i Guds gemenskap och evig frid.  Begravningsceremoni som leds av präst i kyrka eller kapell kallas begravningsgudstjänst. Den har redan betalats via kyrkoavgiften och innebär därför inga extra kostnader om den avlidne var medlem i Svenska kyrkan.

Begravningssamtal

Inför döden är det naturligt att vi är osäkra och rädda. När vi drabbas av sorg och död reagerar vi med både kropp och själ. Ibland kan sorgen kännas allt för tung att bära på egen hand. Präster och diakoner är vana att möta människor i svåra situationer och har tystnadsplikt. Här kan du läsa mer om hur du kan få stöd i din sorg.

Anhörig till den som ska begravas blir kontaktad av en präst och man träffas till begravningssamtal. Begravningsgudstjänsten följer alltid en bestämd ordning fastställd i Den svenska kyrkohandboken. I samråd med präst och organist bestäms de moment som är valfria. Där finns möjlighet att rådgöra om musikval.

Tacksägelse

Alla avlidna som var kyrkotillhöriga i Bromma församling nämns i tacksägelse i församlingens gudstjänster. Till denna tacksägelse kommer särskild inbjudan.

Gravplats

Vad gäller praktiska frågor kring gravplats eller minneslund bör du kontakta Stockholms kyrkogårdsförvaltning. Bromma kyrkogård ägs och förvaltas av Stockholms kyrkogårdsförvaltning.

Bårtäcke

Församlingen har ett vackert bårtäcke som den som önskar kan låna. När bårtäcket används har man inga blomdekorationer på själva kistan utan dessa placerar man på golvet intill kistan. Se bilder nedanför.

Vårterminen 2019 finns bårtäcket inte tillgängligt.

Kontakt och bokning

Tid för begravningsgudstjänst, och eventuell hyra av församlingslokal för minnesstund efter begravningen, bokas på församlingsexpeditionen 08-564 355 00, antingen av de anhöriga eller av en begravningsentreprenör. Bromma församling erbjuder begravningsgudstjänster onsdagar, torsdagar och fredagar. Vi meddelar präst, organist och kyrkovaktmästare om dag, tid och plats för begravningen.

Begravningskaffe

Intill Bromma kyrka ligger Sockenstugan där begravningskaffe kan bokas. Läs mer här.