Lyssna

Vänskapen fortsätter att växa i Broby.

Under hösten har många frivilliga gjort ett fantastiskt arbete. De har undervisat i svenska, vardagsliv och egenvård. Deltagarna har fått lära sig hur vi källsorterar, hur man använder tvättstugan, de vanligaste barnsjukdomarna, hur man själv kan blanda vätskeersättning när barnen är sjuka och göra sina egna näsdroppar när näsan rinner, etc.

Deltagarna har fått med sig användbara svenska ord som relaterar till aktuella ämnesområden. Under tiden har barnen blivit väl omhändertagna av våra underbara volontärer. I november ska vi prata om olika traditioner och dess ursprung. Man kan bara konstatera att det finns många härliga människor i Broby som har ett stort hjärta för våra nya vänner från andra länder. I projektet ingår bland annat att knyta kontakter med organisationer på de orter där mammorna och barnen hamnar efter vistelsen i Broby. Detta fick vi möjlighet att göra då vi besökte familjer som har lämnat Broby. Det var verkligen återseendets glädje då vi träffades igen!

På onsdagseftermiddagarna har vi Öppet Hus då vi delar ut kläder som har blivit skänkta. I Sverige är vi inte vana vid att se människor som inte ens äger ett par strumpor. I Broby är detta nu en verklighet. I veckan träffade vi en pappa som bar på sin lilla ettåring eftersom barnet saknade både skor och strumpor. Lite senare träffade vi ytterligare två barn som bara som bara hade sandaler på sina fötter. All packning hade de fått dumpa överbord bara för att båten inte skulle bli för tung på den ytterst farliga båtresan över Medelhavet. Nöden är inte långt borta längre utan finns mitt ibland oss. En packe sockar är inte någon stor utgift. Därför har vi startat ett ”Strump- upprop”. Glöm inte att tänka lite extra på den som inte ens äger ett par strumpor nästa gång du går till affären.

Lämna gärna in strumporna hos Malin Sarkar på AlltMöjligtverkstaden Storgatan 38 i Broby så ska vi se till att sockarna kommer de asylsökande till del.

Om du är intresserad av att vara med i projektet får du gärna höra av dig till oss. Som volontär får du tillgång till professionell handledning av två samtalsterapeuter från S:t Lukasstiftelsen.  

Maggan Johansson Projektledare för Vänskap i Broby Tfn 0709 66 43 42 margareta.johansson@svenskakyrkan.se