Sök först Guds rike

Mål i fotboll. Målgöraren rusar ut mot hejaklacken, sträcker armarna i luften, kastar sig på knä och åker kana på gräset. Det underlättar om gräset är blött. Då kan han åka längre innan han blir överfallen av sina lagkamrater. Hejaklacken jublar och flaggorna vajar. Är det ett utryck för bön och tillbedjan?

I Mark 10:17 läser vi: När han skulle fortsätta sin vandring sprang en man fram och föll på knä för honom och frågade: "Gode mästare, vad skall jag göra för att vinna evigt liv?"
En man sprang fram till Jesus med samma översvallande glädje och iver som en fotbollsspelare. Han kastar sig på knä inför Jesus: Vad skall jag göra för att vinna evigt liv? Idag kanske du säger: Vad skall jag göra för att hitta meningen i livet? Vi grubblar mer över meningen med livet än det eviga livet. Fotboll och annan idrott har stor betydelse för livet. T.o.m uttrycken som frälsare, hjälte och kung används fotboll. ”Zlatan frälste Barcelona”. Publiken är i tillbedjan. Klacken sjunger lovsånger över egna laget eller klagosånger över fienden. Den som gör ett misstag blir förbannad. Onda och goda. Svart eller vitt. Inga misstag är tillåtna.
”Vad skall jag göra för att finna livet, bli berömd och sedd?” Det är bara den som syns på TV och webben som finns? Eller?
Jesus snappar upp det lilla ordet god. Jag läser vidare:
Mark 10:18Jesus svarade: "Varför kallar du mig god? Ingen är god utom Gud. 19Du kan budorden: Du skall inte dräpa, Du skall inte begå äktenskapsbrott, Du skall inte stjäla, Du skall inte vittna falskt, Du skall inte ta ifrån någon det som är hans, Visa aktning för din far och din mor." - 20"Mästare", sade mannen, "allt detta har jag hållit sedan jag var ung."
Följ reglerna så blir du lycklig. Mannen menade sig ha hållit alla Guds bud och ändå var han inte lycklig.
Mark 10:21Jesus såg på honom med kärlek och sade: "Ett fattas dig. Gå och sälj allt du har och ge åt de fattiga; då får du en skatt i himlen. Kom sedan och följ mig." 22Vid de orden mörknade mannen och gick bedrövad sin väg, för han ägde mycket.
Det var ett hårt slag. Kunde rikedomen hindra honom från att komma in i Guds rike? Pengar makt och fri sex garanterar inte lycka. Ett annat område där det handlar om att vinna eller försvinna är popbranchen. Jenny Berggren som var popstjärna i Ace of Base under 90-talet sa. ”Jag har varit på toppen och det var ingenting.” när jag lyssnade på henne för några veckor sedan. Hon stressade runt hela världen, sjöng på alla stora scener, tjänade mycket pengar. Människor i 50 tusental jublade över hennes sång. Skivbolagsdirektörer styrde hennes liv. Målet för dem är att tjäna så mycket pengar som möjligt. ”Vad hjälper det en människa om hon vinner hela världen, men förlorar sin själ.” Hon beskriver i sin bok ”Vinna hela världen” hur hon höll på att förlora meningen med livet. Hela sin karriär kämpade hon med dåligt självförtroende och att stå emot alla frestelser. Pressen blev för stor. Jenny tvingades att lägga av för att överleva. Hela karriären bar hon med sig sin tro på Jesus.
Mark 10:23Jesus såg sig om och sade till sina lärjungar: "Hur svårt blir det inte för dem som har pengar att komma in i Guds rike!" 24Lärjungarna blev bestörta över hans ord, men Jesus sade igen: "Mina barn, hur svårt är det inte att komma in i Guds rike! 25Det är lättare för en kamel att komma igenom ett nålsöga än för en rik att komma in i Guds rike." 26De blev ännu mer förskräckta och sade till varandra: "Vem kan då bli räddad?" 27Jesus såg på dem och sade: "För människor är det omöjligt, men inte för Gud. Ty för Gud är allting möjligt." 28Då sade Petrus till honom: "Vi har ju lämnat allt och följt dig." 29Jesus svarade: "Sannerligen, var och en som för min och evangeliets skull har lämnat hus eller bröder eller systrar eller mor eller far eller barn eller åkrar 30skall få hundrafalt igen. Här i världen skall han få hus och bröder och systrar och mödrar och barn och åkrar mitt under förföljelser, och sedan evigt liv i den kommande världen. 31Många som är sist skall bli först, och många som är först skall bli sist."
Jesus nummer ett. För Gud är allting möjligt.
Jenny Berggren berättade att hon lärt sig av sin konfirmandlärare: Man kan känna sig som en nolla men om man sätter en etta före blir det 10. Jesus är nummer ett. Ju fler nollor man känner sig som ju värdefullare blir livet om Jesus är nummer ett. ”Sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så skall ni få allt detta andra.”
Nu ägnar Jenny sig åt att åka runt och berätta om Jesus som nummer ett i hennes liv. Hon har en fantastisk röst som hon lovsjunger Jesus med.
Vi lyssnar till sista versen på Ravine som Jenny skrev efter att hon blivit överfallen med kniv
Why do you, why do you ask?
Why I'm not blaming my God?
I'll tell you, I'll tell you what
He was the only one there
I am standing here in my ravine
Once again I see a piece of the sky
And my joy'll never be denied
'Cause I was meant to be here -
The only place on earth
Where you are near, where you are near
Bön Vi ber Jesus att du alltid skall vara nummer ett i livet