Lyssna

Nöjd?!

På andra söndagen efter trettondagen, var temat ”Livets källa” men Anders valde att tala om den gammaltestamentliga läsningen där Moses ber om ”att få se Gud i hela hans härlighet”. Anders betraktelse var, kunde inte Moses vara nöjd med allt han fått se av Guds under och mirakler under sin levnad? Bara en sån sak som att kunna leda hela sitt folk genom Röda havet och inte över det

Den predikan lämnade inte mitt huvud, tankarna började snurra och jag funderade över det här med att vara nöjd. Min första svärmor sade: människan ska aldrig vara nöjd! Hade vi varit det skulle vi fortfarande leva som stenåldersmänniskorna. Nej, att vara nöjd är ett hinder för framgång, slog hon fast. Det gjorde mig mycket förvirrad då jag fortfarande var mycket ung då hon sade så, på den tiden då jag fortfarande trodde att det som vuxna sa var sant. Första svärmor tyckte att jag var väldigt ung och behövde lite visdom inför vuxenlivet och beskrev att den som var nöjd med livet också påfallande ofta var liknöjd. Liknöjd lät ju inte så bra, som en som inte bryr sig. Sån ville jag ju inte vara.

Mina föräldrar hade hävdat att man ska vara nöjd med sin lott här i livet. Det gör oss lyckliga och glada. Att få vara nöjd är, i sig själv en lycka! Då sover man gott, man har ett gott samvete och vaknar därmed utvilad och kan ta itu med en ny dag och se till att komma fram till kvällen, nöjd med sig själv och det man uträttat. Där gällde det mer att vara sådan, att uppföra sig och sköta sina uppgifter så att man inte behövde lägga sig missnöjd. Att leva i förnöjsamhet.

Nu har jag varit vuxen länge nog att inse att livet inte är så svart och vitt att frågan gäller nöjd eller inte. Det finns så många nyanser. Förnöjd, smaka på ordet! Förnöjd, missnöjd, liknöjd. Tre ord med så olika betydelser med hjälp av en förstavelse Att vara förnöjd låter som att vara mätt, utsövd och beredd på nya upptåg/uppgifter.

Där hamnar tankarna som så ofta i naturen. Anders hänvisade också till naturen när han talade om att vara nöjd. Jag tror att katten, som så ofta finns med på mitt skrivbord när jag försöker att arbeta, kryper ihop i sitt speciella hörn, med spinnmotorn igång på högsta varv, är nöjd. Likaså hunden som ligger utsträckt på rygg i sängen. Men hur nöjda är djuren i skogen? Särskilt nu på vintern? Och alla våra vänner från otrygga och ofria länder? För att kunna vara helt nöjd så krävs det kanske att Maslovs behovstrappa är uppfylld. Mat och dryck, trygghet och sömn, gemenskap, självkänsla och till sist självförverkligande.

Så börjar jag fundera över om jag är nöjd, nu när jag snart kan summera mitt liv. Och, jo, jag är nöjd med livet, i alla fall för det mesta. Åtminstone om jag tänker att jag gjorde mitt bästa där och då. Att jag försökte göra det som verkade rätt men som ändå gick snett för att jag inte hade facit i handen från början. Visst finns det massor som jag ångrar, många som jag borde be om förlåtelse. De flesta av dem redan borta. Men ändå, jag är nöjd, till och med stolt över en del saker som jag gjort och klarat av, ibland mot alla odds. Så, med alla plus och minus så blir slutnotan ändå positiv, och då är jag nöjd.

Vid ett tillfälle varje vecka under terminstid är Alpha igång med alla sina aktiviteter. Och där finns goda möjligheter att göra sig nöjd med sig själv. De flesta stegen i Maslovs behovstrappa finns där. Först soppa med kaffe och kaka. Vi blir mätta! Sedan sång och information i stora salen där alla är med. Gemenskap! Därefter, tillsammans i smågrupper, kan självkänslan och självförverkligandet bli verklighet.   Därför, väl mött på vårterminens Alpha-upplevelser. Det börjar NU! 27/1 18.00 i Broby Församlingshem.

Berit Wickenberg