Foto: Berit wickenberg

Jag gör ”sommarsaker”

Artikel av Berit Wickenberg

I år gör jag ”sommarsaker”. Och det känns som om det är väldigt mång år sedan sist.

Oftast har det varit vardagliga ”pliktsaker” att göra. Inte bara tråkiga saker som att diska, tvätta och städa, utan även roliga saker som att gå med hundarna t. ex. Jobb har tagit sin tid och eftersom jag inte är anställd utan bestämmer själv när jag ska arbeta blir det vid alla möjliga och omöjliga tider. Positivt, ja, kanske, men också negativt för det är så lätt att skjuta upp till ett senare tillfälle och sedan kan det bli bråttom men löner, arbetsgivaravgifter och momsdeklarationer. Allt sådan måste skötas även om solen skiner.

Men i år är det annorlunda. Varför vet jag egentligen inte, jag har inte ändrat så mycket i min tillvaro. Egentligen borde jag tycka att jag har mer att göra eftersom vi har flyttat till ett större hus och har tillgång till en, mycket lättskött, men ändå, trädgård.

Jag tror att jag prioriterar annorlunda och att jag tycker att det är att göra ”sommarsaker”, när jag är ute och rensar ogräs och pysslar på tomten.

Taizé
Foto: Petra Brodén

Ännu mer ”sommarsak” är att sitta några timmar, alldeles stilla och läsa en bok. Det är sommar, det. Känns som massor med år sedan sist jag gjorde något sådant. Jag tror faktiskt att det är tjugo år sen.

Inte för att det är synd om mig som inte haft tid/prioriterat annorlunda än vad jag gjort. Jag har njutit av somrarna förut också, men i år har det infunnit sig en ny, mer avslappnad känsla av ledighet. Konstigt men skönt.

Det känns också som om det är något bra som jag gör när jag gör……ingenting. Hur nu det kan komma sig? Det måste vara ett ingenting som jag själv uppfattar som ett ingenting. Fredrik frågar ibland om jag inte kan ta det lugnt och göra ingenting? Men det känns värdelöst, vadå ingenting? Sitta på en stol och låta händerna ligga i knäet och ”titta på när tapeterna bleknar”, som Dr Phil säger. Nej, det orkar jag inte med, det finns ingen avslappning i det.

Att sitta ner och göra ingenting, medan jag tittar på TV och stickar eller virkar, det är ett ingenting som tilltalar mig. Och på sommaren är det oftast så tråkiga program på TV:n och så fint väder ute att det inte blir någon ”sommarsak” att göra. Snarare en höst- och vintergrej.

Ut och åka med vår gamla husbil är en ”sommarsak” som jag tycker mycket om och som vi redan gjort några gånger i år. Det behöver inte vara några märkvärdiga långa resor även om vi gjort en tur till Gotland, men det är alltså inte det som är det viktiga. Det är bara så mysigt att bryta vardagen, göra något som mest bara är primitivt och ute. Ha det lite enkelt men inte alltför besvärligt. (Jag är ganska lat också)

Jag återkommer till att den bästa ”sommarsaken” att göra, för mig alltså, är att tiden räcker gott och väl till att läsa en bok. En roman, deckare t o m en biografi kan slinka med denna fantastiska sommar då tiden räcker hur lång som helst. Nästan som ett helt sommarlov på 60-talet.

Artikel av Berit Wickenberg