Jag fattar ingenting!

Ja, det är faktiskt alldeles sant! Jag fattar inte …….hur så många människor kan fortsätta att göra så mycket illa mot varandra som de gör. Vi har haft två stora världskrig (och världskrig betyder väl att hela världen varit involverad?) gav det inga lärdomar alls?

Nu skyller man nästan allt på religionerna. Det är väl bara Ebola som religionerna inte står direkt ansvariga för. Men allt annat.

Striderna mellan Israel och Palestina, IS, Bocco Haram (ursäkta stavningen) Al Qaida osv. Allt kan väl inte skyllas på religionerna? Har inte människor ett eget ansvar för vad de gör? Om jag bestämmer mig för att vara kristen, vilket jag har gjort och fortfarande är, så betyder väl inte det att jag kan bete mig hur som helst och till exempel vara arg på dagens judar för att deras förfäder för 2 000 år sedan inte hade bättre förstånd än att de korsfäste Jesus?  

Och vad hade hänt om Jesus inte blivit korsfäst? Hade vi idag inte kunnat få våra synders förlåtelse om Jesus fått leva och bli en gammal man som dött av ålder? En provocerande fråga? Måste jag hävda yttrandefriheten för att komma undan med den frågan? Men jag är ju kristen och skriver just nu i alla fall om Jesus och vill absolut inte förringa Guds son.  

Vilket jag tror att Wilks och Charlie Hebdo (stavningen igen) vill göra genom sina karikatyrer av Mohammed. Vi, kristna, anser att Mohammed är en profet och att det inte kan vara några problem att få rita av hur som helst. Men hans trogna tycker att det är ett problem. De vill inte avbilda honom överhuvudtaget och varför ska då vi rita av honom och dessutom göra oss roliga på Mohammeds bekostnad? Och inte nog med det! Det ska göras i yttrandefrihetens namn!  

Yttrandefriheten är oerhört viktig. Men ska användas till att störta orättvisa, elaka, korrumperade makthavare, politiker och diktatorer. Ironisera, karikera Putin och han gelikar, ledarna för IS, Bocco Haram, Israel och Palestina. Skriv elaka saker om Nordkorea och Kina, de är alla nu levande människor som kan stå upp och svara för sig. De kan tala om varför de har rätt att berika sig på andras bekostnad, varför de har rätt att mörda och slå ihjäl så mycket de bara kan innan de lägger näsan i vädret och all makt och rikedom är puts veck.  

Någonstans läste, hörde eller såg jag (det står i Bibeln?) att alla kristna, muslimer och judar är barn av Abraham. Alltså är vi släkt med varandra, vare sig vi vill eller inte. OK, jag vet hur elaka syskon kan vara och vilket hat det kan uppstå mellan släktingar, hela vendettor kan utveckla sig. Eller kunde i alla fall. Har vi inte utvecklats mer än så. Dueller i skumma parker och sådant är inte det bara sån´t man ser på film? Jag menar, nu för tiden. Nu, när vi är så moderna, kloka och medvetna? Solidaritet och tolerans?   Nej, jag fattar ingenting!  

Men jag fortsätter att vara med i Alpha. Kanske jag där kan komma närmare möjligheterna att förstå vad som händer i världen just nu.  

Väl mött i församlingshemmet till berikande och kunskapsgivande gemensamhet på tisdagkvällarna!    

Berit Wickenberg