Lyssna

Familjen von Düben begravda i gravkammaren i Botkyrka kyrka

I samband med renoveringen av Botkyrka kyrka upptäckte arkeologerna en krypta med kvarlevor från sju personer från 1700-talet. – Det är familjen von Düben som ligger begravda i gravkammaren, säger arkeolog Emma Sjöling som gjort efterforskningar om familjen.

Idag har Botkyrka församling bjudit in media att bevaka återförandet av stenlocket till kryptan och för att berätta historien om familjen som ligger begravda i kryptan.

Under hösten har arkeolog Emma Sjöling gjort efterforskningar om personerna som ligger begravda i kryptan och vet nu mer om vilka de var.
– Med hjälp av gravplaketterna kan man utläsa att det är Ulrika von Düben, (1749- 1777) och Fredrica Magdalena von Düben, (1743-1765). I en textkälla står det att Joachim von Düben (d.y.) (1708-1786) med hans två hustrur även ligger här, och det kan också vara ytterligare två systrar, säger Emma.

Familjen bodde på gården Riksten, vid Tullinge gamla flygfält, under 1700-talet och var en betydande familj i dåtidens samhälle.
– Familjen skänkte mycket pengar till kyrkan, bland annat predikstolen. Det var bara rika som fick begravas inne i kyrkan på den tiden, säger Emma.

Joachim von Dübens faster Emerentia von Düben var drottning Ulrika Elenornas hovfröken i över 50 år. Hon hade en hög ställning på hovet och var den första kvinnan att bli adlad i Sverige för egen tjänst. Emerentia von Düben ligger begravd i Riddarholmskyrkan. 

 

 

Kryptan när den hittades

Foto: Arne Hyckenberg

I början av 1800-talet slutade kyrkan begrava inne i kyrkan och de flesta gravarna tömdes på kvarlevor som återbegravdes ute på kyrkogården.
– Därför trodde vi att det inte fanns några kvarlevor kvar i gravarna inne i kyrkan. Men under den arkeologiska utgrävningen öppnade vi upp stenhällen och vi blev alla överraskade att det fanns en intakt krypta med kvarlevor kvar. Det unika med familjen von Düben är att de fick ligga kvar i kyrkan trots att alla andra gravar tömdes. Vi tror att man inte fick tag på familjen och lät dem ligga kvar, fortsätter Emma. 

Hur känns det att upptäcka kvarlevor i en krypta?
– Det är såklart stort att få upptäcka en familj som varit bortglömd under många år. Det tyckte vi alla när vi hittade kryptan, säger Emma.

Kryptan har idag återförslutits då gravfriden råder. Kryptan är intakt och är 4x4 meter. Det 1,7 ton tunga stenblock har återförts med hjälp av en specialbyggd ställning. Gravhällen kommer att fortsätta vara synlig för besökare då den finns i mittgången av kyrkan men kommer inte att öppnas igen. 

– Det är såklart stort att få upptäcka en familj som varit bortglömd under många år.

Emma Sjöling, arkeolog

Närke sten sätter tillbaka det 1,7 ton tunga stenblocket på kryptan.

Foto: Arne Hyckenberg