Lyssna

Botkyrka kyrka - kyrkornas Formel 1

När man kliver in i Botkyrka kyrka möts besökaren av ett rum där historien känns närvarande i varje sten, varje fönster och varje yta. I fem år har byggnadsingenjören Sven Löfvenberg lett den stora restaureringen av den medeltida kyrkan söder om Stockholm, längs med E4:an. 

När den här artikeln skrivs är det är bara några dagar kvar tills kyrkan ska öppna igen efter en lång tids stängning. Inne i det ljusa kyrkorummet jobbar hantverkarna för fullt med att sätta upp innerglaset innanför det stora färgrika korfönstret. Sven Löfvenberg står och tittar på glasskivorna som finns nedanför ställningen. För honom är det viktigt att allt passar in och att materialen känns rätt för byggnaden.

– Det här visar på en hantverksskicklighet som är svår att få tag på i dag. Glaset som nu monteras är modernt energiglas, men det ser inte ut så. Det är tillverkat för att ha en antik känsla, nästan som om det vore handblåst. Det moderna glaset håller värmen kvar i kyrkan, samtidigt som det bevarar korfönstrets uttryck, säger han.

Kyrkans årsringar

För Sven är kyrkor inte bara byggnader. De är lager av tid, spår av viljor, tro och arkitekturhistoria. Årsringarna är hans begrepp för alla dessa skikt och de vägleder honom fram till varje beslut. 
– När vi börjar projektera en kyrkorenovering tittar jag alltid i arkiven och lär mig kyrkans historia och årsringar. Det innebär att frågor väcks och en noggrann undersökning påbörjas så att varje beslut kan fattas med hänsyn till byggnadens historiska lager. Till exempel korfönstret som vi nu vet fanns när kyrkan byggdes men som murades igen på 1920-talet, fortsätter han.

Helrenovering

Upprustningen av kyrkans interiör har varit heltäckande: nytt elsystem, vattenburen golvvärme, ny belysning, ljudsystem, förbättrad tillgänglighet och bättre klimatstyrning. Dörrarna är automatiska, trösklarna är borta, och kyrkans entré har nu en lutning på bara en procent.

– Nu kommer byggnaden må bättre än innan. fuktkvoten ska ner till 52–54 % och vi kommer fortsätta att mäta i två år till, säger Sven.

En av de största utmaningarna var att uppdatera byggnaden funktionellt utan att tumma på dess historiska uttryck. 
– Det blir en krock ibland mellan moderna krav (som energibesparing, tillgänglighet eller brandsäkerhet) och bevarandet av byggnaden. Myndigheterna ser ofta byggnaden som ett museum, men kyrkan är en plats för människor att använda, säger Sven.

Rustad för 100 år

Som VD för Kyrkans Fastighetssamverkan i Stockholm AB är Sven involverad i över 40 olika byggprojekt. Kyrkorna ligger honom särskilt varmt om hjärtat. Han har arbetat med dem i över 25 år och menar att de kräver något extra.

– Kyrkor för mig är som byggnadernas Formel 1, det finaste och mest påkostade vi har. Svenska kyrkan har ett ansvar att ta hand om sina kyrkor. Botkyrka kyrka är en av de finaste. Att få restaurera detta kulturarv har personligen betytt väldigt mycket för mig, säger Sven.

Detaljerna inne i kyrkan vittnar om detta. Som det mönstrade gallret vid sidobrunnen i koret, inspirerat av Chartres katedral, som ligger söder om Paris i Frankrike. Han söker ofta inspiration i europeiska katedraler men hantverket utförs i Sverige.
– Mönstret är gjutet i Tierps järnbruk, ett av få i Sverige som kan gjuta sådana detaljer. Gjutjärnet är sedan målat med linoljeblandning enligt ett 1700-talsrecept.

När en medeltida kyrka av denna dignitet ska rustas är det viktigt med samverkan. 
–Den goda dialogen med kyrkorådet, antikvarien och arkitekterna har varit avgörande för helheten. Nu är kyrkan klar att hålla i 70–100 år till. Nu får de ta hand om kyrkan på ett bra sätt och vara stolta över det, avslutar han.