Foto: Adam Powers

Nya kormattan tas i bruk!

Söndag kl.11.00 i Stora Tuna kyrka

På söndag tas äntligen den nya kormattan i Stora Tuna kyrka i bruk!
Ett gediget handarbete och samarbete mellan konstnär och väverskor från Alice Lund Textilier.

Kormattan har en väldigt viktig och central del i kyrkorummet. Här finns en möjlighet att blanda tradition och förnyelse, vilket konstnären Frida Lindberg på Alice Lund Textilier har tagit fasta på. Motivet i mattan är ett utsnitt av kyrkans stengrund och har därför fått namnet ”Fundament”. Det är en symbol för kyrkans viktiga funktion i samhället.
En grund för människor att stå på.
     – Stora Tuna kyrka är en så vacker kyrka och landmärke. Vi fastnade för den vackra stengrunden och de vackra färgerna i stengolvet och altartavlan.
Vi fångade upp det, tillsammans med det infallande ljuset från kyrkans fönster och lät naturens och bergslagens färger få komma in, berättar Frida.

Resultatet blev ett fantastiskt hantverk som förstärker den redan nu praktfulla stämningen i rummet. En konstnärlig förankring av kyrkans historia och märken från vår tid nu.
Bakom det textila konstverket står Frida tillsammans med väverskorna Ebba Bergström och Samantha Gustafsson från Alice Lund Textilier.
     – Från skiss till att mattan blev klar ligger väldigt många timmars arbete bakom. Det är en kollektiv process med ett nära samarbete mellan mig och väverskorna. Ebba har arbetat på ateljén i över 30 år och Samantha är relativt ny, vilket är viktigt för att föra vidare det levande kulturarv vi förvaltar. Vävkunskapen utvecklas hela tiden och vi har i detta projekt utmanat rölakanstekniken till det yttersta, säger Frida.

Rölakanstekniken är en traditionell vävteknik som använts i Stora Tuna kyrkas kormatta på ett nytt sätt med den fotografiska förlagan.
     – Det har varit ett oerhört roligt och spännande arbete och vi är väldigt glada att mattan nu ska tas i bruk! Det känns så högtidligt att den äntligen ska få komma hem, säger Frida med förväntansfull blick och ett stort leende.

Även kyrkoherde Per Henriksson Lerström är förväntansfull inför söndagens invigning.
     – Den tidigare kormattan har legat på plats sedan 1930 och tjänat ut och förlorat färg. Den nya mattan anknyter på ett teologiskt sätt. Det ska bli väldigt spännande att möta människor och få höra vad de tycker, hälsar en mycket nöjd Per.

Varmt välkommen att medverka när den nya kormattan i Stora Tuna kyrka tas i bruk! Söndag den 10 oktober kl. 11.00.

Frida, Ebba och Samantha från Alice Lund Textilier medverkar såklart också!