Tre bilder på kormattans tillväxt från idé till väv
Lyssna

Hur går det med kormattan? Nya bilder hur den växer fram

Vi hälsar på hos Alice Lunds Textilier och vi är nyfikna!

Många färger att välja bland

Noga läsa av

Plockar in inslagstrådarna

Arbetet pågår

Vid vävstolen

Förbild och exakthet

Det växer fram

Så vacker den blir

Hur går det med kormattan till Stora Tuna kyrka?

Frida och Ebba tar emot oss. Vi spritar händerna och sedan går vi med förväntan in i ateljén. Vi ser direkt att den häftigt breda vävstolen har börjat fyllas med inslaget garn.

- Bilden förändras, andra dimensioner framträder under arbetet. Det handlar om att poängtera idén, själva motivet säger Ebba. Man behöver en del knep för att lyckas!

Ebba berättar: - Man utgår från ett foto, förstorar, överför till mönster som omtolkas till rutmönster vid ljusbordet.

- Så intressant att följa processen! Den här kormattans historia och betydelse har börjat långt innan den tas i bruk 1:a advent säger kyrkherde Per Henriksson Lerström.

Mattan innehåller en blandning av garner, från ”förr och till Norge”!! Kombinationsmöjligheterna är oändliga…

- Det här är verkligen ett 10 av 10-uppdrag för oss säger Frida. Mig veterligt har röllakanstekniken inte utmanats på detta sätt tidigare. Det finns en tredimensionalitet i tekniken som framträder mycket speciellt i olika vinklar och ljusförhållanden.

Frida Lindberg är Alice Lunds ägare och konstnärliga ledare. Ebba Bergström och Samantha Gustafsson är vävare av mattan. Hunden ”Tessy” följer arbetet och trivs i den kreativa miljön.

 

Alice Lund Textilier verkar för en utveckling av den textila konsten och handvävningen. I ateljén i Borlänge tillverkas mattor, textil konst och kyrkliga textilier för privat och offentlig miljö över hela världen. Genom forskning, uppdrag, utställningar och föredrag sprider ateljén kunskapen om det levande svenska textilarvet. Läs mer www.alicelund.se