Semla på fat
Foto: Johannes Frandsen/Ikon

Fettisdagen

Semla, fastlagsbulle, fettisdagsbulle- kärt barn har många namn. Den folkkära bakelsen, förknippas vanligtvis med fettisdagen – den sista dagen i fastlagen.

Namnet fettisdag är en sammansättning av orden fet och tisdag vilket syftar på att man på denna dag ofta åt fet mat innan fastan startade dagen efter, på askonsdagen. Därefter pågick fastan under 40 vardagar fram till påsk.
 
Fastan avskaffades officiellt efter reformationen, men många seder och bruk lever kvar fast i förändrad form. Förr innebar fastan att vi avstod från bland annat kött, fläsk och festligheter- numera kan fastan snarare ses som en tid för eftertanke. Att avstå något för någon annan.
En kristen fasta behöver inte innebära att du avtår från att äta, det kan även vara att avstå från skärmtid eller att spendera onödiga pengar, bland annat.
Att fasta kan för en del vara en hjälp att förstå att vi inte behöver tillfredsställa allt som vi önskar och strävar efter.
Fastan kan också betraktas som en tid av solidaritet med världens svältande. Man ska pröva sitt liv, och försaka av sitt eget till förmån för dem som lider.

 

Stöd gärna ACT Svenska kyrkans fastekampanj ”Under samma himmel”.
Swisha din gåva till 900 1223.