Stabat mater handlar om Marias sorg vid korset, om att känna empati och om att omsätta känslorna i praktiken. Musik kan ibland lyfta oss och förmedla en känsla av något större än oss själva. En anledning till att Pergolesis mest kända verk är så uppskattat.
I svåra livskriser och motgångar har människan genom historiens gång sökt efter tröst, och en väg ut ur lidandet. Den italienske kompositören Giovanni Battista Pergolesi ( 1710-1736) erfor kanske denna tröst, när han sjuk i tuberkulos komponerade verket Stabat mater under de sista veckorna av sitt alltför korta liv. Musiken kan upplevas lyfta oss från lidande och sorg genom sin smärtsamt vackra karaktär, och är skriven för sopran och altsolist, damkör samt stråkensemble med orgel. Kompositionen tillhör Pergolesis mest kända verk, men texten har tonsatts flitigt genom musikhistorien av andra kompositörer, till exempel Rossini, Pärt och Jenkins.
Texten är från tidigt 1300-tal och handlar om det som katolska kyrkan benämner som de sju specifika smärtor jungfru Maria upplevde under sitt liv. Upphovspersonen anses i dag vara anonym, och texten rymmer inom sig tre avsnitt. Första delen handlar om att betrakta Marias lidande vid Jesus kors, andra delen om att känna empati, och tredje del om att om omsätta känslorna i praktiken och handla därefter.
Stabat mater av Giovanni Battista Pergolesi
Musikgudstjänst i Gustav Adolfs kyrka palmsöndagen 2 april kl. 17:00.
Elisabeth Feldt – sopransolist
Margaretha Skoglund – altsolist/dirigent
Damkör ur Gustav Adolfs oratoriekör
Stråkensemble ur Borås salongsorkester
Per Lundin – konsertmästare
Cecilia Hermansson – orgel