– I mötet med hbtqi-personer som lever i jämlika relationer, inser man att Romarbrevet 1 inte handlar om dem, förklarar hon. Paulus riktar sin vrede mot makt och övergrepp.
Det är inget Johanna hittat på alldeles själv. Hennes seriealbum Kristen & homosexuell – Så funkar det! har en lång lista med källhänvisningar och litteratur längst bak.
– Serien var ett projekt medan jag pluggade till präst, berättar hon. Synen på homosexualitet är fortfarande en ganska aktuell fråga för kyrkan och för kristenheten i världen.
Det har forskats mycket och finns mycket skrivet i ämnet. Men folk i allmänhet läser inte akademiska avhandlingar.
– Jag ville göra den kunskap som finns mer tillgänglig, säger Johanna. För att förstå vad olika bibelverser egentligen handlar om, behöver man se det historiska sammanhanget. När det står att man inte får äta räkor, är det uppenbart att det handlar om räkor. Andra gånger är det inte lika tydligt.
Det var naturligt för Johanna att använda seriemediet. Innan hon började läsa till präst gick hon på Dômen konstskola i Göteborg. Samtida svenska serietecknare som Sara Granér och Nina Hemmingsson har inspirerat henne.
– Jag gillar mörk humor, och att det går att berätta på ett kreativt sätt med serier. För mig blev boken också roligare att göra på det viset. Kreativitet är en viktig del av teologi. Konst och musik har burit samtalet och kunskapen om Gud genom historien, i tider när folk inte kunnat läsa.
Vad innebär det då att vara queerteolog?
– Queerteologi tar upp att kyrkan har varit och är en del av förtrycket, och att det är ett problem och en orättfärdighet, säger Johanna. Jag vill försvara hbtqi-personer mot de bibelverser som används emot dem.
Queerteologi ligger nära befrielseteologi, när det gäller att hitta bibelord som inspirerar och befriar. Johanna poängterar att Bibeln inte är en instruktionsbok.
– Att vara kristen är inte som att sätta ihop en möbel från Ikea, att om du bara följer instruktionerna så funkar det. Tro är en mer organisk process. Om du fastnar i ett bibelord riskerar tron att bli fundamentalistisk. Å andra sidan blir tron flummig när den inte hittar stöd i ordet.
– För mig är Gud en närvaro jag inte kan komma ifrån och inte har valt, förklarar hon. Min upplevelse är att Gud alltid funnits där. Tro är som att andas, något som hela tiden pågår.