Boo församling är mijödiplomerad och arbetar aktivt med hållbarhet och miljö inom många områden. Särskilt tydligt är detta på kyrkogården där vi jobbar på ett sätt som är hållbart för både växter och djurliv. Några exempel på hur vi arbetar:
Biologisk mångfald
Vi arbetar för en biologisk mångfald genom att välja växter som lockar till sig bin och andra insekter. Dessutom har en del ytor, som tidigare klipptes till gräsmattor, nu tillåtits växa upp till slåtterängar i syfte att gynna ett rikt växt- och djurliv. Föreningen Boo Miljö- och Naturvänner har gjort håvningar på ängen och hittat ovanliga arter så som getingspindel och den utrotningshotad bergscikada.
Perenner
Som ett led i vårt hållbarhetsarbete erbjuder vi från i år perenner, fleråriga växter, till våra gravrättsinnehavare. Genom att ersätta säsongsblommorna på gravarna krävs mindre skötsel, och därmed mindre användning av fossila bränslen, och vi behöver inte slänga så mycket växter.
De tre perenner vi erbjuder är Alunrot, Axveronica och Kantnepeta.
Fladdermusholkar
Fladdermössen utgör en viktig del i de naturliga ekosystemen och det genom att de äter enorma mängder insekter, särskilt mygg! Utan fladdermössen så skulle skadeinsekterna vara många fler och följden bli att grödor och annan växtlighet skulle drabbas negativt. Tyvärr är fladdermössen hotade då de vill ha en mörk o varm plats att bo i. Gamla träd med håligheter är utmärkta boplatser men på grund av avverkningar så blir dessa träd ett allt mer sällsynt inslag i miljön. För att värna om våra fladdermöss och den biologiska mångfalden har vi därför byggt och satt upp speciella fladdermusholkar på kyrkogården där dom kan bosätta sig.