Bokenäs gamla kyrka

Bokenäs gamla kyrka

Stängd för renovering 1 april-31 oktober 2023.

Stängd för renovering.

Bokenäs gamla kyrka kommer att vara stängd för renovering under perioden 1 april-31 oktober 2023. Arbete som kommer att utföras är bl.a. putsning av fasaden och murar, tjärstrykning av tak samt målningsarbeten. 

De planerade helgmålsbönerna under juli månad kommer istället att vara i Bokenäs nya kyrka. 

Bokenäs old church is closed for renovations 1 April - 31 October 2023.

Bokenäs alte Kirche ist von 1. April bis 31. Oktober wegen Umbau geschlossen.

De oude kerk in Bokenäs is gesloten wegens renovatie werkzaamheden van 1 april tot en met 31 oktober 2023.

Bokenäs gamla kyrka är belägen på en gammal offerplats. En häll med offergropar finns utanför kyrkogårdsmuren. Den är  Bohusläns i ursprungsskick bäst bevarade medeltidskyrka. Kyrkan uppfördes troligen redan före 1100. Den är byggd av gråsten i skalteknik. Väggarna i långhuset är 180 cm tjocka. Kyrkan är vitrappad och har romansk anläggning med långhus, kor och halvrund absid samt vapenhus som utgör bottenvåningen av ett rödmålat torn, uppfört på 1700-talet. 

Invändigt är kyrkan vitlimmad, dörrarna till de slutna bänkarna är marmorerade och har blomstermotiv, alla olika, målade av J H Dieden. Även tunnvalvet är målat av J H Dieden. På läktarbröstet  har Dieden målat Jesus och hans tolv apostlar. Triumfbågen är bevarad i sitt ursprungliga skick. Altartavlan är från 1600-talet. Altare, dopfunt och predikstol från 1770-talet.

Adress: Bokenäs gamla kyrka 101, 45197 Uddevalla

Se filmer från Bokenäs gamla kyrka nedan