Nyheter

Här hittar du de senaste nyhetsartiklarna från Svenska kyrkan i Bodens verksamhet.

Prenumerera via RSS

Succé för församlingarnas gerillakampanj

Publicerad

Hemstickade halsdukar, vantar och sockor låg som gåvor i många busskurer runt om i landet igår morse. Varför? Jo, i tidig morgontimme smög anställda i församlingar inom Svenska kyrkan ut för att genomföra Sveriges största gerillakampanj #envarmarestad. De hemstickade plaggen liksom kampanjens budskap värmer idag både svenska folkets kroppar som hjärtan. Idén, som testades hösten 2018 i Nederluleå församling, är nu en nationell succé.

Ljus i mörkret

Publicerad

En gång hörde jag en berättelse som handlade om en far som gav sina tre söner varsin slant och uppdraget att köpa något som kunde fylla ett helt rum.

Saker, saker, saker...

Publicerad

Varje månad skriver någon av Svenska kyrkan i Bodens präster i Boden Gratistidning. Denna gång är det Samuel Folkesten som uppmärksammar oss på vår kultur att konsumera fler och fler saker.

Kärlekens väg

Publicerad

Jag strosar längs Gågatan i ett vintrigt Boden. Ser människor passera. Jag småsjunger på sången från Nils Karlsson Pyssling: ”Vad det är bra att jag har dig. Vad det är bra att vi har oss, och jättebra är det förstås; att vi får träffas varje dag och va´ tillsammans du och jag. För ingen, nej ingen vill va´ ensam”.

Finns det bara gubbar i Bibeln?

Publicerad

Varje månad skriver någon av Svenska kyrkan i Bodens präster i Boden Gratistidning. Denna gång är det Anna Ahlström Nilsson som reflekterar kring överrepresentationen av män både i Bibeln och vår historieskrivning.

Internationella kvinnodagen

Publicerad

Idag, på Internationella kvinnodagen, får vi tänka med tacksamhet på alla kvinnor genom historien som har utkämpat strider vi bara kan ana vidden av, alla de som genom tiderna har gått i bräschen för oss som kommer efter...

Coronaviruset och Svenska kyrkan Bodens verksamhet

Publicerad

Svenska kyrkan anpassar sin verksamhet efter myndigheternas rekommendationer som rör coronaviruset. I nuläget innebär det att kyrkorna i Boden fortsätter med vissa av sina verksamheter medan andra anpassas och en del tillfälligt ställs in.

Tänk vad vår kropp är fantastisk!

Publicerad

I dagarna skulle SM-veckan ha gått av stapeln här i Boden och Luleå. De många deltagarna, som nu tyvärr fick ställa in sina tävlingar, hade lagt ner tusentals timmar på träning för att nå så bra resultat som möjligt.

"Det kändes som ett svek mot ungdomarna"

Publicerad

Knappt en vecka efter beslutet att ställa in ungdomsverksamheten har Svenska kyrkan i Boden tänkt om. "Vi har förändrat verksamheten för att minska smittspridning och känner oss därmed trygga med att låta ungdomarna träffas igen", säger Bodens kyrkoherde Hans Johansson.

Mitt hem har fått vara min kyrka

Publicerad

Inom Svenska kyrkan finns en mängd viktiga människor och uppgifter som är avgörande för att verksamheten ska fungera. Möt Hanna Öberg, som nyligen har blivit kyrkvärd och brinner för allas lika värde, såväl i kyrkan som i samhället i stort.

Vi gör allt vi kan

Publicerad

Varje månad skriver någon av Svenska kyrkan i Bodens präster i Boden Gratistidning. Denna gång är det Lennart Åström som påminner oss om att det finns hopp även i de smärtsammaste situationerna.

”I utlandet är tröskeln in i kyrkan lägre”

Publicerad

Under senhösten fick Emma-Maria och Ann-Christin Pretty känna varm sand under fötterna när de besökte Los Cristianos på Kanarieön Teneriffa. Nu är de tillbaka i den svenska vintern, fulla av intryck från besöket där de följde Svenska kyrkan i utlandets (SKUT:s) verksamhet på nära håll.

Svenska kyrkan i Boden satsar extra på personalen i coronatid

Publicerad

För att hålla personalstyrkan så frisk som möjligt trots coronavirusets framfart utökar nu Svenska kyrkan i Boden antalet friskvårdstimmar för all sin personal. - Vi är helt beroende av att vår personal mår så bra som möjligt. När vi nu i allt högre utsträckning stöder och handlar åt våra äldre släktingar är det lätt att den egna friskvården får stå tillbaka. Genom ytterligare en friskvårdstimme under arbetsveckan får vi möjlighet att behålla våra goda vanor och genom det stärka oss både till kropp och själ, säger kyrkoherde Hans Johansson.

Vårens ankomst i uppståndelsens ljus

Publicerad

Dagarna blir längre och ljusare. Värmen kommer åter till oss. Nu är det bra att fortsätta med sina uteaktiviteter, särskilt promenader av olika längd.

"Kyrkan behöver mer än präster"

Publicerad

Carl-Sören Edfast är ny arbetsledare för kyrkogårdspersonalen i Svenska kyrkan i Boden. Tjänsten är en del av en ny organisation och innefattar även ansvar för fastigheter och IT.

Att sörja online

Publicerad

Sörjer du hellre på nätet än vid graven? Möjligheterna att söka stöd och bearbeta en förlust framför datorn är idag enorma. Men vad händer när sorgen förflyttas till nätet? Är det till exempel okej att meddela ett sorgebesked på Facebook? Vi har frågar Anna Davidsson Bremborg, präst och docent i religionssociologi.

Frid vare med er

Publicerad

Varje månad skriver någon av Svenska kyrkan i Bodens präster i Boden Gratistidning. Denna gång är det Anna Grenholm som hälsar oss med Guds frid.

Luleå stift ökade sitt insamlingsresultat!

Publicerad

Årets fasteaktion "Stå på modets sida" fick ett ganska mycket sämre resultat än väntat i landet på grund av alla inställda evenemang. Men två stift ökade sina resultat - nämligen Strängnäs och Luleå!

En kram av naturen

Publicerad

Denna vår har vi ständigt blivit påminda om en värld som är i förändring. Våren i sig själv är ju förändring. Naturen börjar dofta, allt växer, solen värmer och ljuset omsluter oss.

Gökotta i Klusån

Publicerad

Klocka åtta på Kristi himmelsfärds dag samlades ett 25-tal besökare till en gemensam Gökotta i Klusån. Platsen för ottan var belägen på en vacker tallhed, utanför Baptistförsamlingens bönehus, ca 6 km norr om Bodträskfors. Där samlades vi runt värmen från eldstäderna för att komma undan den kyliga vårvinden.

Solsken efter stormen

Publicerad

Varje månad skriver någon av Svenska kyrkan i Bodens präster i Boden Gratistidning. Denna gång är det Tommy Persson som funderar på vilka goda saker som kan födas ur en kris.

Lagledare i nöd och lust

Publicerad

Han klev in som kommunalråd i ett Boden med blomstrande näringar och framtidstro. Idag är han en av profilerna som leder oss genom vår lokala del av den globala coronakrisen. Möt kommunalrådet och urbodensaren Claes Nordmark och hans syn på livet, Boden och corona.

Församlingsutflykt till Rikti-Dokkas

Publicerad

Andra helgen i juni gjorde personal och församlingsbor från Mikaelskyrkan en utflykt till Rikti-Dokkas, som är en gammal nybyggargård i västra delen av Överkalix kommun. Gården uppfördes 1847 av skogssamen Pher Person Riktig i det som en gång var väglös ödemark. Gården beboddes fram till 1958 då den övergavs. Genom Skogsvårdstyrelsen har byggnaderna renoverats och blivit ett kulturminnesmärke och utflyktsmål.

En psalm till tröst

Publicerad

Varje gång jag är på mitt gym i Råneå ser jag kyrkan medan jag värmer upp på gå-bandet. Kyrkan står där, iklädd en lite mörkare färg än tidigare, men ändå så fin med sina vackra fönster och sin stora spira.

”Nu kan ett samtal vara viktigare än någonsin”

Publicerad

I sin roll som häktespräst träffar Victoria Svärd Wärme människor som måste sitta inlåsta 23 av dygnets 24 timmar. Vad gör det med oss människor när vi tvingas leva i ofrivillig isolering från varandra?

Kommer vi att vara desamma när det här är över?

Publicerad

Coronapandemin som drabbat vår värld har medfört ett antal konsekvenser för oss. Vi har fått lära oss nya ord; självkarantän, coronaglest och social distansering. Vi har fått instruktioner om att skydda en särskilt utsatt grupp som fått namnet äldre-äldre. Men vad gör den pågående pandemin med oss? Hur påverkar den oss och på vilket sätt reagerar vi?

”Jag har alltid idéer på gång”

Publicerad

Åsa Jarblad är född och uppvuxen i Boden. Hon kommer från en riktig idrottsfamilj som inte var speciellt religiös. När hon som fjortonåring började i konfirmationsundervisningen hände något.

En annan dag i paradiset

Publicerad

Varje månad skriver någon av Svenska kyrkan i Bodens präster i Boden Gratistidning. Denna gång är det Anders Stenman som visar på vägen till paradiset genom att jobba för det goda.

Gudstjänst i Lakaträsk byastuga

Publicerad

Den 23 augusti, en varm sensommardag, samlades tiotalet besökare för att avnjuta en gudstjänst i Lakaträsk. Byastugan var stämningsfullt iordningställd med många tända ljus.

Mitt i coronakrisen satsar kyrkan extra på ungdomsrekrytering

Publicerad

Efter en sommar då många unga haft svårt att få sommarjobb och säsongsarbete satsar Svenska kyrkan i Boden dubbelt, och ger två nyexaminerade gymnasieungdomar möjlighet att arbeta som anställda volontärer i kyrkans verksamhet.

En helhet med perfekt funktion

Publicerad

Efter sommaren är det nu dags att förbereda sig inför hösten. För många barn och ungdomar känns skolstarten lite jobbig, men ändå spännande och förväntansfull, inte minst för att man får träffa alla igen.

Sjukhuskyrkan hittar nya vägar under coronapandemin

Publicerad

Under coronapandemin har Sjukhuskyrkan mött många svåra situationer. Åsa Högman, sjukhusdiakon på Karolinska Universitetssjukhuset berättar om nya sätt att stötta patienter och anhöriga.

Gud bär genom allt

Publicerad

Varje månad skriver någon av Svenska kyrkan i Bodens präster i Boden Gratistidning. Denna gång är det Victoria Svärd Wärme som påminner oss om att Gud bär oss genom allt.

TACK

Publicerad

Tack för att du får andra att känna sig välkomna in i värmen - varje dag, året runt!

Gemenskap byggd på sång och musik

Publicerad

I höst är det exakt 20 år sedan Exodus bildades. Lena Engvall som har lett kören sedan starten talar om en stark gemenskap. - Vi är lite som en familj, säger hon.

Var inte rädd

Publicerad

Kontrasternas årstid. Ljusa dagar, mörka nätter. Rutiner återupptas, och skillnaden mellan sysslor och vila blir tydlig. Vi känner igen oss och vet vad som väntar. Vintern kommer, men också en ny vår och sommar. Vi kan förhålla oss, även om det ibland är en utmaning med årstidernas och livscyklernas förändringar.

Här vävs stolor och ny vänskap

Publicerad

Ann Bark Lindgren lockades till Edeforsbygden av barn och barnbarn. Som nyinflyttad pensionär i en ny by gick Anns väg till nya intressen via den lokala vävstugan. Där har hon och Maya Brünner under ett års tid vävt en stola till en prästvigning i Stockholm.

Samtalsjour för döva via bildtelefon

Publicerad

Från och med september erbjuder Svenska kyrkan en nationell bildtelefonjour på teckenspråk. Där kan döva personer i hela landet samtala direkt med teckenspråkiga präster eller diakoner.

På spaning efter normalitet

Publicerad

Oj, vad vi längtar efter det normala. Jag, och många med mig, vill ju ha det så där som vi alltid tycker oss ha haft det. Inte minst nu när vi har levt annorlunda sedan pandemin drabbade världen i början på året.

Kyrkogården – en plats för de efterlevande

Publicerad

Begravningen är över. Livet går vidare för alla andra, medan du själv är kvar i din sorg och saknad. För många är graven en plats där sorgen får sitt utlopp i många år, kanske resten av livet. Kyrkogårdspersonalen möter sorgen i alla dess skeden på sin arbetsplats.

Jag är priviligierad

Publicerad

Varje månad skriver någon av Svenska kyrkan i Bodens präster i Boden Gratistidning. Denna gång är det samuel Folkesten som uppmanar oss att motverka fördomar och bidra till att alla människor behandlas rättvist.

Att spela orgel är som att organisera en hel orkester

Publicerad

 När vi träffas har Julia Magnusson nyligen lett en utomhusandakt på ett äldreboende. Kyrkomusiker får nämligen precis som präster och diakoner leda andakter, vilket Julia tycker är väldigt roligt. Men till skillnad från de två tidigare yrkena i vår artikelserie kan du inte se på en person att den är kyrkomusiker. – Vi får klä oss hur vi vill, men tar givetvis hänsyn till hur folk vill ha det vid olika ceremonier, säger hon.

Ett komma i historien

Publicerad

Om jag skulle likna Johannes döparen vid något skrifttecken så skulle jag likna honom vid ett komma.

”Barnens sorg är randig”

Publicerad

Som vuxen nära ett sörjande barn är det viktigt att förstå att sorgen har en uppgift och att barnen går ut och in i sin sorg, att våga prata om den som har dött och att inte själv dölja sin vuxensorg.

Saknad

Publicerad

Kan man sakna någon man aldrig har träffat? Jag fick aldrig möjlighet att lära känna mitt första barnbarn som inte levde vid födseln. Jag fick inte heller chansen att träffa mina mor- och farföräldrar. De hade alla dött långt innan jag föddes.

Politisk och profetisk diakoni

Publicerad

Diakonen och författaren Anna Ardin vill se en kyrka som står på de förtrycktas sida, påtalar systemfel och slåss för nödvändiga förändringar. I helgen har hon föreläst för präster, diakoner och andra intresserade på plats här i Boden.

I det ovanliga behöver vi det vanliga

Publicerad

Varje månad skriver någon av Svenska kyrkan i Bodens präster i Boden Gratistidning. Denna gång är det Anna Ahlström Nilsson som uppmuntrar oss till att fortsätta att kämpa på, och att ha tålamod med allt som känns ovanligt och annorlunda i den nya vardagen med covid-19.

Höjd maxgräns vid begravningar

Publicerad

Idag 20 november beslutade regeringen att tillåta upp till 20 personer exklusive medverkande att närvara vid begravningar. Svenska kyrkan välkomnar beslutet som kommer att underlätta för sörjande människor som annars ställs inför orimliga val om vem som ska få vara med på begravningen.

Små saker i livet som förändrar

Publicerad

Nu är vi i början av advent. Advent som översatt betyder ankomst. Ankomst av Jesusbarnet. Det bästa med den här tiden tycker jag är förberedelserna i väntan på ankomsten. Saker plockas fram ur förråden. Stjärnor, ljusstakar, ljusslingor. De som faktiskt har ett syfte till denna tid på året, att sprida ljus. Det är små saker som gör stor förändring.

Nu startar Act Svenska kyrkans julinsamling - Bryt en tradition

Publicerad

Det är hög tid att bryta skadliga traditioner. Tvångsäktenskap, könsstympning och andra övergrepp riktade mot flickor krossar drömmar och slår sönder liv. På söndag, den första advent, startar Act Svenska kyrkans julinsamling. Bryt en tradition – för alla flickors rätt till ett värdigt liv.   

Trösta mitt folk

Publicerad

Det är väl ingen hemlighet att jag tycker om julen. Eller tycker om och tycker om. Jag fullkomligt älskar julen. Och med stor noggrannhet planeras varje år saffransbullebaket och familjen får rösta. I år blir det saffransbullar med mandelmassa och saffransbullar med vit choklad.

Ett nu

Publicerad

Tänker du ofta på det som varit? Eller tänker du på det som ska komma?

Samuel, jag tror att du är stulen

Publicerad

Samuel Lindström är en av Svenska kyrkans medarbetare som kyrkvaktmästare i Boden. En dag hände något som fick honom att stanna upp helt, söka sitt ursprung och finna händelser som förändrade hela hans liv. Samuel var ett av de stulna barnen från Chile som adopterades bort till Sverige under 1980-talet.

Bördan som ingen ser dig bära

Publicerad

Vad vet vi egentligen om dem vi möter varje dag? Eller om dem vi har nära inpå oss på våra arbeten, i sportklubbar eller andra föreningar vi är med i?

En märklig julhälsning

Publicerad

Varje månad skriver någon av Svenska kyrkan i Bodens präster i Boden Gratistidning. Denna gång är det kyrkoherde Hans Johansson som skickar en liten hälsning inför en väldigt annorlunda jul.

Nya podden Kinamockaskogen utforskar livsfrågor med lekfullhet och djup

Publicerad

Följ med på en resa till Kinamockaskogen! Här varvas frågor som är stora och små, en del som kan verka ganska enkla och så de som är riktigt luriga. I podden samtalar prästerna Kent Wisti och Susanne Dahl med gäster om allt mellan himmel och jord. Vilken inredning gör dig lycklig, vad är okej att skämta om, och vad händer egentligen när vi dör?

Det är ögonen jag minns

Publicerad

När jag var ny präst kunde jag i början bli lurad av kroppen och kroppshållningen. När hon öppnade dörren och kroppen som är märkt av ålder står lite ihopsjunken, nästan krum. Och jag trodde – så naiv jag var – att det var en skör person som stod framför mig. Allt eftersom lärde jag mig snabbt att hennes kropp inte berättade särskilt mycket om hennes kraft.