Nyheter

Här hittar du de senaste nyhetsartiklarna från Svenska kyrkan i Bodens verksamhet.

Prenumerera via RSS

Svenska kyrkan för hela Boden

Publicerad

Från och med årsskiftet ingår de fyra församlingarna, som finns inom Bodens kommuns gränser, i ett gemensamt pastorat.

Julkampanjen gav drygt 40 miljoner kronor

Publicerad

Med stort engagemang och kreativitet drog julkampanjen 2017 in över 40 miljoner kronor. Ett resultat som säkrar vårt omfattande internationella arbete.

Gud är kärlek

Publicerad

Varje månad skriver någon av Svenska kyrkan i Bodens präster i Boden Gratistidning. Denna gång är det Anna Nilsson som skriver om kärleken.

Edeforsbygdens Vinterfestival

Publicerad

Årets festival pågår den 24 februari - 4 mars och har temat "vinterljus". Här kan du höra Lennart Åström, en av festivalens grundare, berätta om hur idén med en vinterfestival kom till.

Premiär för drop in-vigsel i Boden!

Publicerad

Lika stort men lite enklare! Drop in-vigsel har visat sig vara något många par gärna väljer i dag. Den 24 mars erbjuder Svenska kyrkan i Boden det för första gången i Överluleå kyrka.

Två kvinnor

Publicerad

Varje månad skriver någon av Svenska kyrkan i Bodens präster i Boden Gratistidning. Denna gång är det Birgitta Ryås som tittar närmare på två av kvinnorna i Jesu närhet.

Post festum

Publicerad

Varje månad skriver någon av Svenska kyrkan i Bodens präster i Boden Gratistidning. Denna gång är det Lennart Åström som tänker tillbaka på doften av påsk.

Stå upp för det goda!

Publicerad

I ett internt brev uppmanar kyrkoherde Hans Johansson anställda, förtroendevalda och frivilligt engagerade i Svenska kyrkan i Boden att stå upp för medmänsklighet, mångfald och alla människors lika värde den 1 maj i Boden.

Fredligt motstånd med alla människors lika värde i fokus

Publicerad

Den 1 maj stod människorna i Boden enade i sitt motstånd mot Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Boden. -Tillsammans stod vi upp för medmänsklighet, säger Svenska kyrkan i Bodens kyrkoherde Hans Johansson.

Hans Johansson välkomnas som Bodens kyrkoherde

Publicerad

Under söndagens familjegudstjänst i Överluleå kyrka välkomnades Hans Johansson som kyrkoherde i Bodens nya pastorat av biskop Hans Stiglund. Sedan årsskiftet ingår Överluleå, Sävasts, Gunnarsbyns och Edefors församlingar i pastoratet för Svenska kyrkan i Boden.

Vi lyfter ansiktet mot himlen

Publicerad

Varje månad skriver någon av Svenska kyrkan i Bodens präster i Boden Gratistidning. Denna gång är det Rebecka Folkesten som lyfter ansiktet mot himlen.

På Pingstdagen tas den nya kyrkohandboken i bruk

Publicerad

Söndag den 20 maj är det dags för Svenska kyrkan att ta den nya kyrkohandboken i bruk. "Språket, kulturen och teologins uttryck förändras med tiden, och då behöver gudstjänstlivet både följa och stå fast", säger Pär Parbring, Luleå stift.

Följ biskopsvigningen live

Publicerad

Den 3 juni kl 11 är det biskopsvigning i Uppsala domkyrka. Då vigs Åsa Nyström till biskop i Luleå stift.

Regnbågsnyckeln

Publicerad

För Svenska kyrkan i Boden var det en självklarhet att medverka när Boden hade sin första pridefestival tidigare i vår. Nu har personal och förtroendevalda även påbörjat resan mot en hbtq-cerifiering enligt processmodellen Regnbågsnyckeln.

Åsa Nyström vigd till biskop

Publicerad

Söndag den 3 juni 2018 vigdes Åsa Nyström till biskop i ett soligt och sommarvarmt Uppsala. Hon är därmed Luleå stifts nionde biskop. Den 10 juni mottas hon i stiftet vid en gudstjänst i Luleå domkyrka.

Flamma stolt mot dunkla skyar

Publicerad

Varje månad skriver någon av Svenska kyrkan i Bodens präster i Boden Gratistidning. Denna gång är det Ivar Sundström och han skriver för sista gången eftersom han nu går vidare till tjänst som kyrkoherde i Arjeplog-Arvidsjaurs pastorat.

Åsa Nyström välkomnad till Luleå stift

Publicerad

Söndag den 10 juni mottogs Åsa Nyström, Luleå stifts nionde biskop, under en högmässa i en fullsatt Luleå domkyrka. Efteråt var alla inbjudna till kyrkkaffe med tal och gratulationer.

Välkommen till världen!

Publicerad

Svenska kyrkan i Boden har under våren börjat dela ut ”Mirakelkassen” till nyfödda i Boden.

#Gå till källan

Publicerad

I tider när rykten snabbt sprids på internet är det viktigt att kunna gå till källan och ta del av ursprungsinformationen. Den här sidan, som uppdateras utifrån aktualiteter, riktar sig till dig som vill ta reda på var Svenska kyrkan står i frågor där olika tolkningar eller missuppfattningar har spridits. Det kan gälla förhållandet till andra religioner, förhållandet till samhället eller vår egna kristna tro.

Medmänsklighet är vägen till #innanförskap

Publicerad

Här finns ett starkt engagemang för att tillsammans bygga ett samhälle där medmänsklighet och humanitära värderingar är ledstjärnor – ett samhälle som präglas av #innanförskap.

Möt Luleå stifts nya biskop

Publicerad

Under hösten besöker biskop Åsa Nyström alla sex kontrakt inom Luleå stift. Varje konvent avslutas med en öppen församlingskväll och gudstjänst.

Vi sätter oss i ringen

Publicerad

Varje månad skriver någon av Svenska kyrkan i Bodens präster i Boden Gratistidning. Denna gång är det Victoria Svärdh som uppmanar oss att sätta oss i ringen.

Jard Samuelsson på turné

Publicerad

- Jag blandar friskt när det gäller musikstilar. Det säger musiker Jard Samuelsson som bjuder in till en svängig konsert den 23 september kl 16 i Överluleå kyrka.

"Gud verkar i er"

Publicerad

I måndags var Luleå stifts nya biskop Åsa Nyström i Boden för att möta kyrkoherdar, präster och diakoner som arbetar inom Lule kontrakt. - Det är angeläget för mig att kyrkan är relevant för människor, säger hon.

När vi två inte längre är en

Publicerad

Varje månad skriver någon av Svenska kyrkan i Bodens präster i Boden Gratistidning. Denna gång är det Anna Grenholm som delar med sig av sina tankar om att skiljas åt.

Ljusbärare för hopp i världen

Publicerad

Under allhelgonahelgen tänds tusentals ljus i ljusbärare i kyrkorna. De är ibland formade som glober och symboliserar hopp för världen. Idén med ljusbärare kom till vid ett möte i Uppsala 1968, där Martin Luther King skulle ha deltagit.

Glimtar från allhelgona 2018

Publicerad

Det var många människor som besökte kyrkogårdarna runt om i Boden under den gångna allhelgonahelgen. Det var både vackert och stämningsfullt med de fladdrande lågorna från alla tända gravljus som lyste upp i höstmörkret.

Fars dag - enbart en slips?

Publicerad

Varje månad skriver någon av Svenska kyrkan i Bodens präster i Boden Gratistidning. Denna gång är det Tommy Persson som funderar kring firandet av fars dag.

Alternativ julkalender

Publicerad

Nu är den här – årets alternativa julkalender! Utmana dig själv och de dina genom att göra goda gärningar varje dag fram till jul. Du kan göra tillvaron bättre för många människor.

Vi tänder ett ljus i advent

Publicerad

Varje månad skriver någon av Svenska kyrkan i Bodens präster i Boden Gratistidning. Denna gång är det Hans Johansson som uppmanar oss att göra goda handlingar i advent.