Nyheter

Här hittar du de senaste nyhetsartiklarna från Svenska kyrkan i Bodens verksamhet.

Prenumerera via RSS

EU-emigranter - ett hett ämne i kylan

Publicerad

I måndags ägde ett möte rum i Överluleå kyrka för att prata om EU-emigranterna och deras situation i Boden. Inbjudna var olika föreningar, kyrkor, politiker och representanter från kommunen.

Scouternas nyårsceremoni

Publicerad

Det var en härlig vinterdag i söndags när barnen i Gunnarsbyns scoutkår samlades med sina familjer i Gunnarsbyns kyrka för att fira familjegudstjänst och scouternas årliga nyårsceremoni.

Poetry Slam vinnaren Nino Mick på KU

Publicerad

Vad händer med mig när jag inte är den jag trodde jag var? Vad händer med andra när jag inte är den som alla sa att jag var? Vad händer när jag slutar vara den jag ändå inte var?

Julkampanjen gav 39 miljoner kronor!

Publicerad

Tack vare gemensamma goda krafter har 39 miljoner kronor i gåvor kommit in till Svenska kyrkans internationella arbete under julkampanjen "Låt fler få fylla fem".

Internationell konferens i Boden

Publicerad

Omkring 150 deltagare samlades i lördags i Boden för att deltaga på Luleå stifts Internationella konferens. Med gäster från bland annat Tanzania, Norge, Uppsala och Västerås blev dagen en lyckad mötesplats för de internationellt intresserade i stiftet.

KyrkorådsNytt

Publicerad

Här hittar du kort information från det senaste Kyrkorådet. Vill du läsa protokollet i sin helhet, med underlag och bilagor, finns det på Församlingsgården, Strandplan 25.

Biskopens Buckla 2015

Publicerad

I helgen var det dags för årets upplaga av Biskopens buckla - innebandycupen som handlar om så mycket mer än bara innebandy.

Kladdkakan gjorde succé i backen

Publicerad

-Vi har ingen mjölk. Vad ska vi baka då? Prästen Anna Nilsson har inspekterat kyl och skafferi första lägerdagen i Storklinten. Ett 20-tal konfirmander är spridda över Storklintens anläggning. Några har valt att baka, medan andra slingrar sig ner för backarna.

I Guds tystnad får jag vara, ordlös, stilla, utan krav

Publicerad

Tänk dig att du får en dag som bara är din. En dag som du kan använda precis som du vill. En dag för att läsa, ta promenader, lyssna till musik, sitta stilla och fundera. Du behövde inte tänka på att laga mat, den serverades åt dig. Visst låter det härligt? I söndags kunde du få precis en sådan dag under retreaten i Mikaelskyrkan.

Kornbröd och saltströmming

Publicerad

Flera tusen människor fanns på platsen. De var alla hungriga. Det var långt till affärer och livsmedel. En ung pojke kom med sin matsäck. Generöst överlämnar han den till den store Mästaren, ivrig att få hjälpa till - som barn ofta är. Utan baktankar eller beräkning.

Grannsamverkan förhindrar brott

Publicerad

Under de senaste två åren har området Heden/Hamptjärnmoran drabbats av sju villainbrott. Förutom de ekonomiska förlusterna är inbrott i det egna hemmet en kränkning och känslan av olust är svår att bli kvitt. Som ett led i att återskapa tryggheten i området kallade Mikaelskyrkan i samarbete med Polisen till ett möte den 18 mars.

Fjälläger i Jäkkvik 2015

Publicerad

Så har årets Jäkkviks-läger gått av stapeln. Med god stämning och med termosarna i högsta hugg har det åkts slalom och snowboard så att snön sprutat åt alla håll och kanter.

Bazar med loppis för att utrota hungern

Publicerad

I lördags var det för 37:e gången i ordningen dags för Bazar till förmån för Svenska kyrkans internationella arbete på Församlingsgården

Agapemåltid i Överluleå kyrka

Publicerad

Agape är grekiska och betyder kärlek - en utgivande kärlek, en villkorslös kärlek, en kärlek till eller från Gud.

Dessa mina minsta

Publicerad

Nyligen har man startat ett nytt projekt inom Luleå Stift. Det heter ”Dessa mina minsta” och syftet är att kartlägga vad Svenska kyrkan i Boden, Skellefteå och Kiruna gör i nuläget för de asylsökande barnen på orten, samt vad de skulle kunna tänkas göra framöver.

Omedelbara insatser för drabbade i Nepal

Publicerad

Svenska kyrkan anslår 1 miljon kronor till omedelbara insatser för de som drabbats av jordbävningen i Nepal, och har beredskap att skicka ut specialister på psykosocialt arbete.

KyrkorådsNytt

Publicerad

Här hittar du kort information från det senaste Kyrkorådet. Vill du läsa protokollet i sin helhet, med underlag och bilagor, finns det på Församlingsgården, Strandplan 25.

Klippt från Radio Boden

Publicerad

I Morgon med Svenska kyrkan får vi möta Svenska kyrkan i Bodens nya kommunikatör Camilla Arvidsson samt församlingspedagog Jeanette Wårgren som numera också arbetar med information.

När är Gud som allra mest närvarande i ditt liv?

Publicerad

I Bibeln står det: Herren bevarar dig, i hans skugga får du vandra, han går vid din sida. Gud är alltid nära oss. Även när det kanske inte känns så. Läs Jacobs personliga berättelse om när han upplever att Gud är riktigt närvarande.

Gökotta på Rödberget

Publicerad

Gökotta på Kristi himmelsfärds dag är en stark tradition på många håll i landet. Inom kyrkan brukar man fira en utomhusgudstjänst, gärna uppe på ett berg. Temat i gudstjänsten är hur Jesus uppstiger till himmelen och hur lärjungarna får i uppdrag att gå ut ”till världens alla hörn” och förkunna det glada budskapet om den uppståndne Jesus.

Utflykt till Hägnan

Publicerad

Onsdagen den 27 maj var vi på utflykt till Hägnan i Gammelstad med de barn och föräldrar som finns med i verksamheten som Svenska kyrkan i Boden bedriver i samarbete med Rädda Barnen på ett av Bodens asylboenden.

När har du känt att Gud har gripit in i ditt liv?

Publicerad

Jag fick frågan för ganska länge sedan. Jag har haft svårt för att svara på den. Trots att jag vet att Gud griper in i mitt liv hela tiden. Gång på gång. På olika sätt. Oftast inte genom plötsliga mirakel, utan mer långsiktigt. Vanligtvis har jag sett det först efteråt när jag tittat bakåt. Om jag överhuvudtaget sett och förstått. Jag tror att Gud griper in mer än jag vet och känner.

Grattis på 184 års dagen!

Publicerad

Kyrkmässa kallas det när man firar en kyrkas födelsedag. Den 17 juli fyller Överluleå kyrka år och i år samlades vi på en fredag för att fira den pigga jubilaren på hennes 184:e födelsedag.

På utflykt med Matteuskyrkan

Publicerad

Alldeles intill Kågedalens kyrka i Kusmark har en trädgård växt fram. Det är en böne- och meditationsträdgård med armbandet Frälsarkransen som förebild. Denna trädgård var en av de platser resenärerna fick uppleva när Matteuskyrkan for på sommarutflykt.

Dodge City 2015

Publicerad

"År 1868 var ett mycket stökigt år, många bankrån, tågrån och andra rån i den Vilda västern. Därför kallade borgmästaren och sheriffen för Dodge City och indianhövdingen för den lokala stammen, till ett läger." - Sommarens stora scoutläger i Grubban utanför Sävast lockade scouter från hela Sverige. Däribland Gunnarsbyns scoutkår.

När behöver du Gud som mest?

Publicerad

När jag stannar till och funderar lite på livet, dagarna som går, upplevelserna och utmaningarna som kommer, får jag känslan av att jag har fått följa med på den bästa resan man kan tänka sig. Att få vara med, vara medveten, lära känna sig själv och träffa andra människor kan verkligen vara underbart. Tänk att få känna känslor av glädje, tacksamhet och längtan. Att få uppleva smaker, lukter och att få drömma och hoppas.

Surströmmingsfest i Rörvikskyrkan

Publicerad

Sista fredagen i augusti var det äntligen dags för surströmmingsfest i Rörvikskyrkan. Många hade sparat på sig och väntat in denna dag, så humöret var på topp när besökarna äntrade kyrkan.

En kärra lastad med barnbiblar

Publicerad

I söndags var det familjemässa med utdelning av Barnens bibel i Överluleå kyrka. Samtidigt hälsades också Svenska kyrkan i Bodens nya organist Lena Stenlund välkommen.

Vad kan vi göra för Bodens EU-migranter?

Publicerad

För en vecka sedan höll Svenska kyrkan i Boden tillsammans med Bodens kommuns integrationsenhet ett informationsmöte kring stadens EU-migranter och deras situation. Inbjudna för att tala var Mats Åberg, f.d. ambassadör i Rumänien samt Helena Alm Norberg från Svenska kyrkans internationella avdelning.

Församlingsresa till Jäckvik

Publicerad

Vid lunchtid på fredagen den 11 september anlände en liten hund och 21 förväntansfulla personer mellan 4 och 70 år till kyrkans fjällgård i Jäckvik. Vädret kunde inte ha varit bättre och fjällen bjöd på en sagolik färgprakt som skiftade från gult, orange och rött till olika gröna nyanser.

Klippt från Radio Boden 2

Publicerad

I Morgon med Svenska kyrkan ringer Bengt Sveder upp Mikael Selberg i Rörvikskyrkan för att prata om det Internationella caféet som är öppet där varje måndag mellan kl 13-15.

Torsdagslunch till vackra toner

Publicerad

Förra torsdagen var det åter dags för den månatliga lunchen i Församlingsgården. Dagens gäst var Svenska kyrkan i Bodens nya organist Lena Stenlund som spelade piano och berättade om sig själv och sin kärlek till musik.

Vad har tron och kyrkan betytt för dig i ditt liv?

Publicerad

Jag tvivlar väldigt sällan på Gud. Det händer i stort sett aldrig. Jag kan känna mig besviken på Gud och det händer många gånger att jag inte förstår Gud. Men tvivlar på Guds existens, det gör jag inte. Så har det varit hela mitt liv.

LAVA ger publiken lust att sjunga

Publicerad

I en kavalkad av filmmusik med många låtar från 80-talets filmer tog kören LAVA med publiken på en resa bakåt i tiden, när de förra veckan gästade musikcaféet i Mariakyrkan.

Sinnesromässan ger utrymme för alla

Publicerad

Sinnesromässan är ett relativt nytt inslag bland gudstjänsterna i Överluleå kyrka. Men vad är en Sinnesromässa? Hur går det till? Och finns det verkligen plats för mig?

Kvinnor som förebilder i Norrbotten

Publicerad

Lördagen den 14 november öppnade fotoutställningen Kvinnor som förebilder i Norrbotten i Köpkvarteret 43:an i Boden. Utställningen är en del av ett projekt för att lyfta fram förebilder från alla delar av Norrbotten. En av de kvinnor som representerar Boden i utställningen är Svenska kyrkan i Bodens präst Luisa Landewall.

Jul i prästgården

Publicerad

Fredagen den 27 november var det åter "Jul i prästgården" - en tillställning där Gunnarsbyns församling bjuder in bygdens alla människor att komma till församlingshemmet för att pyssla lite, samtala och äta julgröt. Under söndagens familjegudstjänst kom sedan Åsnan på besök i Gunnarsbyns kyrka och hon bar på något väldigt stort och tungt.

En alldeles speciell julgran

Publicerad

Julgranar finns nästan i de flesta hem. Vi ser dem också vid köpcentrum och längs gågator i städerna. Vi förknippar ofta julgranarna med en positiv känsla och vi pyntar dem med olika saker. Julgranarna bär också, likt våra kyrkolokaler, på en massa symbolik. Just nu står det en alldeles speciell gran i Mariakyrkan i Sävast.

Ta emot fredsljuset från Betlehem

Publicerad

Bodens kommun är vänort med Betlehem. Nu kommer fredsljuset från Betlehem tillsammans med ett budskap om fred till Boden. På onsdag den 23 december kan du ta emot det till ditt hem.

Vi sjunger in julen!

Publicerad

Ett trettiotal personer samlades i torsdags i Mikaelskyrkan för att sjunga tillsammans under kvällens musikcafé. Så här i adventstid var det förstås julens psalmer och sånger som sjöngs. Förutom alla besökare medverkade kören Exodus under ledning av Lena Engvall.