Överluleå kyrka lyser upp i vintermörkret.

Överluleå kyrka öppnas första advent

Nyhet Publicerad

Efter månader av renoveringsarbeten tas Överluleå kyrka åter i bruk den första advent. Öppningen av kyrkan firas med en festhögmässa där bland andra Hans Stiglund, biskop i Luleå stift, medverkar.

Trots att de flesta församlingsbor har visat förståelse för åtgärderna, som krävt att Överluleå kyrka har hållits stängd, är det nu många som ser fram mot att få fira gudstjänst i kyrkan. Festhögmässan den första advent bjuder på musikaliska inslag med Överluleå kyrkokör och lokala musiker, samt besök av biskop Hans Stiglund.

- Jag hoppas att så många bodensare som möjligt tar chansen att se vad som gjorts samtidigt som vi även sjunger in advent i gudstjänsten. Att biskop Hans är med gör det lite festligare. Det är roligt och hedrande att han kommer för att dela vår glädje med oss denna dag, säger Svenska kyrkan i Bodens kyrkoherde Hans Johansson.

Den utvändiga renoveringen av Överluleå kyrka visade sig bli mer omfattande än vad som var planerat, då man initialt fick ta bort betydligt mycket mer av den gamla putsen än man hade tänkt, men i stort sett är kyrkan nu klar. Det som återstår är kyrktornets norra sida, och att avfärga kyrkans baksida i rätt kulör. Dessa arbeten ska färdigställas under nästa sommar, men kommer inte att märkas lika mycket då verksamheten fortgår näst intill som vanligt.

Invändigt är de stora konserveringsarbetena av väggarna klara, golvet i främre delen har slipats och lackats om, kyrkbänkraden längst fram har tagits bort, och alla orglarna har rengjorts.

- Det känns bra att kunna erbjuda våra församlingsbor en fin lokal med flera möjligheter till anpassning utifrån de önskemål som vi möter i samband med vigslar, begravningar och dop, men även då vi har musikaliska arrangemang av olika slag, berättar Hans Johansson.

Festhögmässa den 3 december kl. 11.00

Medverkande:
Biskop Hans Stiglund
Kyrkoherde Hans Johansson
Överluleå kyrkokör under ledning av Lena Stenlund
Erik Sjögren, Emil Karsendal och Jonatan Stenlund - trumpet
Kjell Vesterberg - pukor
Andreas Printz – orgel

Fakta:

I våras stängdes Överluleå kyrka för renovering. Under tiden som arbetet har pågått har gudstjänster och kyrkliga handlingar, som vigslar, dop och begravningar, hållits i Församlingsgården eller någon av de andra kyrkorna inom Svenska kyrkan i Boden.
Årets renovering av Överluleå kyrka är den första större renoveringen sedan 1980, då kyrkan bland annat fick sitt nuvarande altarskåp.