Olika typer av kors och kristna symboler upplagda på ett bord.
Lyssna

Nyhet / Publicerad 21 februari 2025

Nu blir jag förvirrad!

Varför kan kristna inte hålla sams? Läs Magnus krönika om olika kyrkor, oläkta sår och vår stora, gemensamma uppgift.

”É du pingst?”, fick jag som fråga efter en gudstjänst. ”Nä” blev mitt lite överrumplade svar. Anledningen till frågan var tydligen att jag pratat mycket om Jesus i min predikan. ”Nu blir jag förvirrad” svarade personen i fråga.

Denna förvirring grundade sig troligen i en förutfattad mening och upplevelse av att olika kristna samfund skiljer sig väldigt åt och alltid har gjort så sedan de första kristna. Bara i Sverige finns det 27 olika registrerade samfund som räknas som kristna.

Så varför kan kristna inte hålla sams? Det kan bero på att alla kristna samfund består och leds av helt vanliga människor; som de alltid har gjort; och historien kan vittna om många bittra strider och oläkta sår, kyrkorna emellan. Därför är det också avgörande att dessa människor och samfund kan mötas och vara kyrka tillsammans. För det som alla kristna kyrkor och samfund har gemensam är Jesus Kristus och relationen med Jesus som sin personliga frälsare. Det förenar oss alla under ett tak.

Så när vi blir förvirrade av uttryck vi inte förknippar med vår bild av det samfund vi möts i; var inte rädd. Det är bara ett olikt uttryck av en och samma uppgift: Att vara Jesu Kristi kyrka i världen.

Magnus Soräng

Magnus Soräng

Präst, Överluleå kyrka, Svenska kyrkan Boden

Tänkplats

Ibland skriver vi krönikor och betraktelser. Här kan du läsa några av dem. Välkommen att inspireras och tänka tillsammans med oss.

Svenska kyrkan Boden deltog i invigningen av S:t Petri och S:t Pauli kyrka

Det är med stor glädje vi välkomnar våra nya grannar, Sveriges nordligaste katolska kyrka. Ivar Sundström och Magnus Soräng deltog i den festliga invigningsgudstjänsten.

Med andra kyrkor och religioner

Svenska kyrkan samtalar med andra kyrkor i Sverige och världen, och med människor av annan tro. Läs mer om ekumenik – kyrkor som samarbetar – och religionsdialog.