EFTER NÄSTAN halva sitt liv på annat håll i Sverige och världen har Claes Nordmark återvänt till Boden där han, och minst tio generationer Nordmarks före honom, har vuxit upp. Med sig i bagaget hem till Boden tog han erfarenheter både från internationella politiska uppdrag i Vitryssland, Irak, Turkiet och Sydamerika, och från arbete i regeringskansliet där han arbetat med flera ministrar. Idrottsbakgrunden och hans tid som kompanibefäl på A8, är andra ingredienser som vävs samman i den kappsäck av erfarenheter som har format vårt kommunalråd till den ledare han har blivit. Som den idrottare han alltid har varit drar han klara paralleller mellan lagsport och ledarskap.
Jag har alltid hållit på med idrott – fotboll, hockey, innebandy, basket och distanslöpning och lärt mig av min pappa som var idrottslärare att man mår bra av att träna. Många beslut idag klarnar när jag tränar. På ett löpband eller när jag springer i skogen börjar hjärnan tänka i nya perspektiv. Och att leda handlar om lagspel. Det är svårt att vara förtroendevald och få laget att växa och hålla samman om du inte har laget med dig, konstaterar han.
Finna sig själv
Bakom fasaden på det energiska kommunalrådet som tycks hinna vara med nästan överallt, tar snabba och modiga beslut och samtidigt tränar flitigt, finns en djupare sida som inte alltid har haft vägen helt klart utstakad. Efter två års universitetsstudier i molekylärbiologi vid Uppsala Universitet gjorde han halt och omprövade sina val.
Jag fick nog en form av livskris och började fundera på om jag, som hela tiden fått höra och trott att jag var en naturvetare, verkligen ville det. Vad är jag, vem är jag? Jag tror att det är väldigt vanligt att man där efter 20 någon gång på riktigt börja ställa dom frågorna.
Claes valde att stanna hjulen, genom att först åka till Norge och Nordens största laxfabrik för att jobba. Därefter till Nya Zeeland, Australien och Thailand som backpacker. Ensam.
Jag filosoferade både på egen hand och med hjälp av andra och definierade mig själv, tänkte och redde ut mig själv helt enkelt. Det gjorde jag både innan, under och efter resan.
Väl hemma i Sverige igen och åter i Uppsala kände han att det var samhällsfrågor som var hans kall.
Efter två lektioner i statsvetenskap visste jag att det var rätt.