Biträdande kyrkoherde Anna Grenholm tar emot miljödiplomet av domprost Charlotte Rehnman.
Foto: Camilla Arvidsson

En kyrka för framtiden

Nyhet Publicerad

På inledningsdagen av Bodens Skördefest och Miljödagar, 23-25 augusti 2019, tilldelades Bodens pastorat Svenska kyrkans miljödiplomering för hållbar utveckling. Diplomet överlämnades av Luleå stifts domprost Charlotte Rehnman till biträdande kyrkoherde Anna Grenholm vid en kort ceremoni på marknadsområdets utescen.

Som första församlingar i Luleå stift genomgick Svenska kyrkan i Boden, med dess dåvarande tre församlingar, Svenska kyrkans miljödiplomering. Den högtidliga diplomeringen ägde rum 2007 och förrättades av dåvarande biskop Hans Stiglund. 

Sedan 2018 är Svenska kyrkan i Boden inte bara tre församlingar utan fyra, i och med att Edefors församling tillsammans med de tre tidigare församlingarna bildade Bodens nya pastorat. I dagarna kring Skörde- och miljödagarna i Boden får Bodens pastorat på nytt ta emot bevis på att hela pastoratet nu är miljödiplomerat.

Inför bildandet av det nya pastoratet beslöt kyrkorådet i Boden och Edefors att tillsammans förnya den diplomering som nu blivit 10 år gammal. 

Men, kanske någon frågar, varför ska kyrkan i Boden lägga kraft och energi på att genomlysa all sin verksamhet utifrån en miljö- och hållbarhetsaspekt? Svaret kan göras långt eller kort, invecklat eller enkelt. Den korta och enkla förklaringen är att den kristna tron inte bara handlar om himlen. Trons synliga uttryck handlar i många fall om hur vi kan leva som kristna i vår samtid, i vår vardag, och om hur vi också tar hand om allt det goda som vår Gud gett oss. Med den bakgrunden är det självklart att miljö- och hållbarhetsfrågor också handlar om hur evangeliet synliggörs i vår egen tid och om hur vi som människor förvaltar Guds skapelse. 

Det något längre svaret är att kyrkorådet och ledningen inför det nya pastoratet såg att det fanns olika kulturer och olika syn på hållbarhets- och miljöfrågor i det kommande pastoratet.  Vad vore då bättre än att genomlysa vårt arbete med hjälp av Svenska kyrkans miljödiplomeringsmaterial för att få en samsyn och för att fortsättningsvis få kalla oss miljödiplomerade?

Utifrån klassisk kristen tro och teologi har skapelsen alltid varit ett tecken på Guds omsorg om oss människor. Rätt förvaltade räcker jordens resurser till alla – fel förvaltade kommer klyftor att bildas mellan de som har i överflöd och de som saknar det nödvändigaste. Rätt förvaltade kommer de gåvor som vi har fått ta emot att överlämnas till kommande generationer. Fel förvaltade kommer vi inte att lämna över, utan istället låna våra barns och barnbarns möjligheter att leva.

En miljödiplomering handlar mer om att få tillfälle att resonera och samtala om vart vi som kyrka och församlingar vill att vårt hållbarsarbete ska nå, än att kontrollera en checklista och se att det vi gör är bra. Vi har fått tillfälle att se över hur vi tänker långsiktigt med gudstjänster, undervisning och hur vi nyttjar lokaler och vår utrustning. Självklart handlar det om att se hur vi använder kemikalier, fossila bränslen och om hur vår uppvärmning går till. Vi ser hur vi tänker hållbart inom diakoni och inom missionen, här handlar det om vilket förhållningssätt vi har lokalt och globalt. För kyrkogårdarna handlar det om en omställning från redskap drivna av diesel och bensin till redskap som drivs av batterier. 

Arbetet för att bli miljödiplomerade har genomförts av personal och förtroendevalda. Samtliga medarbetare har deltagit i inventeringen och gett förslag på förbättringar i församlingens hållbarhetsarbete. Miljörådet, som är inrättat under kyrkorådet, lägger förslag på förbättringar och driver på för att omställningen ska gå så bra som möjligt. Ett arbete kring hållbarhet och miljö får aldrig avstanna eller falla i glömska. Istället handlar det om att lyfta frågor kring hållbarhet och ge förtroendevalda och personal verktyg att fatta genomtänkta och avvägda beslut i det som rör klimat, miljö och hållbarhet. 

Det är därför med glädje och tacksamhet som vi får ta emot miljödiplomeringen på nytt, en diplomering som nu gäller för hela Svenska kyrkan i Boden. 

Gud, du har gett oss så mycket fantastiskt i skapelsen.
Tack för allt som lever, växer och rör sig, för soluppgångar, hav, blommor och djur.
Tack för att vi får vara en del av allt detta och gör oss varsamma med den jord vi lever av och använder så att våra barn och deras barn kan få uppleva den som vi gör.
Gud, ibland känns det jobbigt att känna till allt som går fel med skapelsen och inte veta vad just jag ska göra för att det ska bli bättre.
Ge oss fantasi och mod att inte tappa sugen utan gå ihop och tillsammans rädda världen litegrann, för tillsammans blir vi alltid starkare än en och en.
Välsignad är du Gud som har gett oss förtroendet att vara dina förvaltare!
Tack för att vi är dina barn och för att du har lovat att vara med oss idag och alla dagar.
Vi ser fram emot nya himlar och en ny jord och en framtid som aldrig tar slut, tillsammans med dig.
Amen. 

/Hans Johansson, kyrkoherde i Svenska kyrkan Boden