Kyrkoherde Hans Johansson tänder ljus vid julkrubban i Överluleå kyrka.
Foto: Camilla Arvidsson

Digitala gudstjänster – gemenskap trots fysiska avstånd

Nyhet Publicerad

Under rådande pandemi har mycket fått en ny utformning. Så också gudstjänsterna hos Svenska kyrkan i Boden. Kyrkfönstret träffade kommunikatör Camilla Arvidsson och kyrkoherde Hans Johansson för att få veta mer.

- Vi kommer självklart att fira gudstjänst på plats i våra kyrkor så fort åtta personers-regeln hävs, vill de båda vara oerhört tydliga med när vi möts i slutet på december 2020.

När du nu läser texten i detta nummer av Kyrkfönstret är det redan mars 2021 och förhoppningsvis har de fått sin önskan uppfylld.

Alla idéer gör sig inte bra rent tekniskt.

Hans Johansson, kyrkoherde

Digitala Guds-möten kallar kommunikatören de livesända gudstjänsterna. Hela Svenska kyrkan som organisation har tvingats anpassa sig till den nya verklighet vi alla står inför nu. En verklighet där människor har fått övergå till att mestadels träffas digitalt. Personalen i Svenska kyrkan Boden gjorde sin första livesändning på facebook redan 2017. Det var i samband med allhelgona, och inget de planerat i förväg utan mer som en spontan grej. Sedan dess har de testat att sända live kortare stunder både från konserter, gudstjänster och andra tillfällen. Men det är först under 2019-2020 de har tänkt mer strategiskt kring det här med livesändningar. Helt oförberedda inför den nya situationen var de med andra ord inte, vilket de har varit väldigt glada och tacksamma för.
- Till att börja med låg nog fokus mest på olika typer av musikarrangemang, men i och med coronaviruset har vi även börjat sända fler och fler gudstjänster, berättar Camilla Arvidsson. Nu i december sänds till och med alla gudstjänster live eftersom vi inte kan ha besökare på plats i kyrkan.

Fyra personer har under åren utbildats i att filma och att sända live via sina mobiltelefoner. Några saker har man tagit lärdom av.
- Det har varit viktigt att både den tekniskt kunniga personalen och de som ska leda och medverka under gudstjänsten är med redan i planeringsfasen. Alla idéer gör sig inte bra rent tekniskt, men vi har samtidigt kyrkoordningen att förhålla oss till även här, säger kyrkoherde Hans Johansson.

En av de saker man vill fortsätta att vidareutveckla är möjligheten till interaktion med dem som tittar på sändningen. Planer finns exempelvis på att organisera prästerna och övriga som medverkar att svara på kommentarer och frågor i efterhand. Ofta finns det många glada tillrop att läsa bland kommentarerna under livesändningarna. Sändningarna ger också människor utanför Boden möjlighet att ta del av gudstjänstlivet. En utflyttad bodensare, numera bosatt i Egypten, är exempelvis en av många flitiga digitala gudstjänstbesökare i sin gamla hemstad.

Vid vissa digitala gudstjänster kan man i förväg anmäla böneämnen och önskepsalmer. Och om regeln om max åtta personer blir långvarig så vill man kunna erbjuda sju förbokade personer att komma till kyrkan och fira nattvard ihop med en präst i anslutning till avslutad sändning.
- Vi ställer inte in, utan vi försöker istället att ställa om, inflikar kyrkoherden. Och eftersom det är svårt att sia om framtiden med nuvarande situation så tvingas vi ofta ställa om med väldigt kort varsel.

En annan viktig del är teknikutvecklingen med bättre ljud och bild. Intressant att notera är att den svåraste kyrkan att livesända ifrån rent tekniskt är Överluleå kyrka, där de tjocka stenväggarna orsakar en hel del eko och studsande ljud, samtidigt som de kan vara svåra för datasignalen att tränga igenom.

Något som varit oerhört viktigt när man bara kunnat sända gudstjänster digitalt är att få en så bred variation bland de medverkande som möjligt. Något kyrkoherden gärna ser mer av.
- Ungdomar, volontärer, kyrkvärdar och andra intresserade församlingsbor är lika välkomna som oss präster och kyrkomusiker.

Gudstjänsterna sänds via Svenska kyrkan Bodens facebooksida, men man behöver inte ha något konto för att se dem. De länkas nämligen även in på Svenska kyrkan Bodens hemsida, och på båda ställena kan man välja att se dem vid ett tillfälle som passar en själv.

Ljuständning vid minnesgudstjänst i Överluleå kyrka.
Sedan ett par år tillbaka livesänds alltid en allhelgonaandakt från någon av Bodens kyrkor eller kapell, vilket har varit väldigt uppskattat. Foto: Camilla Arvidsson

I övrigt försöker man medvetet att så långt det går hålla dem precis som vanliga gudstjänster. En vanlig gudstjänst är ungefär 60-70 minuter lång, medan en digital är något kortare, cirka 45 minuter. Man har försökt korta ner där det går så den digitala gudstjänsten blir oftast lite mer rakt på. Men man följer som vanligt kyrkoåret och kyrkohandboken när det gäller ordning, texter, böner och psalmer. Nu, i adventstid när detta reportage görs, är det naturligtvis de klassiska adventspsalmerna som står på schemat. Kollekten kan, precis som tidigare, ges och tas emot via Swish.

Även om digitala gudstjänster inte på något vis är det nya normala så kommer man förmodligen att i viss mån fortsätta att livesända gudstjänster som ett komplement för alla dem som inte har möjlighet att komma till kyrkan.
- För vi har sett att detta uppskattas, konstaterar Camilla Arvidsson. Det är inte bara corona som hindrar människor från att delta på plats i våra kyrkor. Det kan också vara avstånd, osäkerhet, och fysiska eller psykiska begränsningar.

Hans Johansson tycker kanske inte att det ger riktigt samma känsla att leda en gudstjänst digitalt som fysiskt på plats i kyrkan. Däremot tycker han att det är väldigt angeläget att fortsätta fira gudstjänst på de sätt som är möjliga, och att kyrkan finner nya vägar för att kunna interagera med alla gudstjänstfirare trots fysiska avstånd.

Text: Johan E. Skoglund

KYRKFÖNSTRET

Kyrkfönstret är en tidning om livsfrågor och tro från Svenska kyrkan i Boden. Den produceras i samarbete med tidningen Amos och delas ut fyra gånger per år till alla hushåll i Bodens kommun. Tidningen finns också i din närmaste kyrka.

Redaktör: Anna Karlsson
Mejl: anna.karlsson@svenskakyrkan.se
Adress: Kyrkfönstret, Strandplan 25, 961 34 Boden.
Ansvarig utgivare: Sofie Kalodimos, sofie.kalodimos@verbum.se. 
Produktion: Verbum AB
Distribution: PostNord
Upplaga: 13 300 exemplar.