Anrik ritual på nytt sätt

Nyhet Publicerad

Den anrika konfirmationen finns nu för tiden i en uppsjö av olika varianter. I Boden erbjuds exempelvis aktivitetskonfa, äventyrskonfa och sommarkonfa. Kyrkfönstret tog ett smittsäkert digitalt samtal med representanter från de olika konfirmationsalternativen.

Konfirmationer med olika inriktning är ingen nyhet. Men på senare år har man runtom i Sverige sett en explosionsartad ökning av olika typer av konfirmationsläsningsupplägg med specialiserade inriktningar. Så även i Boden. Det handlar absolut inte om att ta bort grundtanken i den viktiga kyrkliga ritualen konfirmation, utan om att utveckla den till något som lockar dagens ungdom och får dem intresserade av att delta i undervisningen och konfirmera sig. 

Det kostar inget att konfirmera sig och det är inga speciella krav för att få delta.

Prästen Tommy Persson som ansvarar för äventyrskonfirmanderna berättar om den fjällvandring som genomfördes i början av hösten 2020.
– Två ledare från kyrkans personal och ungdomsledare åkte upp i en buss med förväntansfulla ungdomar till Kvikkjokk. Där bodde vi på lägergården och genomförde två stycken dagsturer upp på fjället.
Pedagog Helena Mörk Sunuwar som är en av ledarna på sommarkonfan berättar i sin tur att de ska åka till lägergården Strömsundshemmet utanför Råneå i sommar, medan de som haft aktivitetskonfa ska på läger till Sundet utanför Luleå.

En kille sitter och spelar dataspel.
På gamingkonfan spelar ungdomarna dataspel tillsammans samtidigt som de lär sig mer om kristen tro. Foto: Camilla Arvidsson

Aktivitetskonfirmanderna är indelade i olika grupper. Pedagog Carina Westbrandt som håller i sportkonfan har hittills hunnit testa på padel och ridning med sina konfirmander. Framöver hoppas de även kunna prova på golf och någon annan aktivitet. Motorgruppen har mekat med en bil i församlingsgårdens garage tillsammans med prästen Anders Stenman. Och pedagog Mikael Dapefrid som ansvarar för gaming-ungdomarna berättar att de spelar olika typer av dataspel, och att de planerar att ha ett LAN där de spelar tillsammans på datorer uppkopplade i ett litet nätverk, käkar pizza och dricker cola.

Oavsett konfirmationsform har man nu fått ställa om till fler digitala träffar, men att inget slår fysiska möten är alla konfirmandledare övertygade om. Något de också är överens om är att de vill slå hål på myten om ett allt ytligare samhälle. Ungdomar är verkligen intresserade av de djupa livsfilosofiska frågorna, det finns definitivt en nyfikenhet. Vem är jag? Vad är kärlek? Vad händer när man dör?
– Det gäller att kunna möta dem på deras egna villkor och ge dem en trygghet att kunna prata om viktiga saker, säger Tommy, Carina, Helena och Mikael, nästan unisont i kör.

Ungdomarna från alternativet sportkonfirmation 2021.
Ungdomarna från alternativet sportkonfirmation 2021. Foto: privat

- Ta gamingkonfan, fortsätter Mikael Dapefrid, nu slumpade det sig så att jag har en grupp med bara killar som spelar och vi har fått en väldigt bra relation med gott samtalsklimat. Jag som gammal gamer kan relatera till de tankar och känslor spelandet ger, och de känner ett förtroende för mig att öppna upp sig. I skolan och i övriga samhället kan man lätt känna sig tvingad att spela en roll. Här kan du vara dig själv. Det kostar inget att konfirmera sig och det är inga speciella krav för att få delta. Alla är vi olika och respekterar varandras åsikter. Några frågor kanske inte har svar.

En annan oerhört viktig komponent för en lyckad konfirmationsundervisning är det ovärderliga stödet från ungdomsledarna.
– De har själva varit konfirmander för bara något eller några år sedan, och känner till och kan nå ut till ungdomarna på ett helt annat sätt än vi vuxna kan, säger Tommy Persson.

Någon skruvar i en bilmotor.
På motorkonfan mekar ungdomarna i motorer tillsammans samtidigt som de lär sig mer om kristen tro. Foto: Camilla Arvidsson

Hur själva konfirmationsgudstjänsterna för de här tre grupperna kommer att se ut i maj och juni är när detta skrivs i slutet av april osäkert. Förra året gällde 50-personersregeln och då fick varje konfirmand ha med sig två anhöriga, medan det i vanliga fall brukar komma i snitt tio personer per konfirmand.
- Det kan bli så att vi får ha flera gudstjänster på rad med max åtta medverkande per tillfälle, säger Tommy Persson.

Många av de personer som idag är aktiva inom kyrkan på olika sätt, eller rent av jobbar där, fick sin första aptitretande kontakt med Svenska kyrkan just genom konfirmationen. Genom att utveckla, anpassa och klä denna traditionstyngda ritual i en mer samtida kostym så är chansen stor att det kan fortsätta vara så. Möjligheterna är oändliga. Och viktiga. För konfirmationen behövs. Nu i dagens samhälle kanske mer än någonsin.

Text: Johan E. Skoglund

Ungdomar som står och sitter tillsammans på en grönskande gräsmatta.
Ungdomar på konfirmationsläger i Strömsund en solig sommardag i juni. Foto: Camilla Arvidsson

KYRKFÖNSTRET

Kyrkfönstret är en tidning om livsfrågor och tro från Svenska kyrkan i Boden. Den produceras i samarbete med tidningen Amos och delas ut fyra gånger per år till alla hushåll i Bodens kommun. Tidningen finns också i din närmaste kyrka.

Redaktör: Anna Karlsson
Mejl: anna.karlsson@svenskakyrkan.se
Adress: Kyrkfönstret, Strandplan 25, 961 34 Boden.
Ansvarig utgivare: Sofie Kalodimos, sofie.kalodimos@verbum.se. 
Produktion: Verbum AB
Distribution: PostNord
Upplaga: 13 300 exemplar. 

Konfirmation

Konfirmation handlar om Gud, om livet och det du tycker är viktigt. Här får du veta mer om konfirmation i Svenska kyrkan i Boden.