Två pilar som går åt motsatt riktning på asfalten.
Lyssna

Panel inför kyrkovalet

I september är det dags för kyrkoval. Vad tycker de olika nomineringsgrupperna i Boden? Vilka är deras viktigaste frågor och vilka satsningar skulle de vilja prioritera?

Här nedan kan du läsa svaren från de olika nomineringsgrupperna i Boden. 

1. Vilka är de viktigaste frågorna för er nomineringsgrupp i kyrkovalet?
 

Arbetarepartiet Socialdemokraterna (S) svarar:
Vi vill att kyrkan ska finnas till och vara öppen för alla – detta är grunden i det vi kallar folkkyrkan. Kyrkan ska vara en progressiv kraft mot orättvisor och för människovärdet, vara ett föredöme som arbetsgivare, värna och utveckla kulturlivet med barn och unga i fokus samt vårda miljön, klimatet och vårt gemensamma kulturarv. Vi vill också att det internationella arbetet och stödet till utsatta grupper värnas och utvecklas.

 

Bodenalternativet i Bodens pastorat (BBp) svarar:
Bodenalternativet grundar sina värderingar på alla människors lika värde. Vi anser att Svenska kyrkan också i framtiden ska finnas för alla människor. Vi vill ha en modern folkkyrka, med framtidstro, som är öppen för samarbete med andra.

 

Frimodig kyrka (FK) svarar:
Det viktigaste för oss i Frimodig kyrka är att Jesus lever, och vi vill att människor ska få veta det och omvända sig till kristen tro! Vi vill åstadkomma det genom att få Svenska kyrkan att mer lyfta fram klassisk kristen tro, och genom mer samarbete med väckelserörelserna, EFS och den laestadianska rörelsen, nå ut till nya människor i en stad i förvandling.

 

Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK) svarar:
På lokal nivå i Bodens pastorat vill POSK verka för att forma kyrkan för att möta framtiden, utan att släppa blicken från dess traditioner. Frågan om hur vi får fler att vilja besöka våra kyrkor och delta i gudstjänstlivet är en fråga som måste sättas i fokus. Familjearbetet med fokus på barn och ungddom måste prioriteras, likaså ett aktivt engagemang i frågor kring miljö och klimat samt belysa och bekämpa utsatthet är andra viktiga frågor.

2. Hur ser ni på Svenska kyrkans roll i samhället och hur vill ni att den ska utvecklas?
 

Arbetarepartiet Socialdemokraterna (S) svarar:
I tider av oro, ökade klyftor, otrygghet och nedmontering av demokratin behöver det finnas platser där människor kan känna trygghet och gemenskap. Vi vill att kyrkan ska vara en samlande kraft för tro, hopp och solidaritet som fortsatt utvecklas som en öppen och solidarisk folkkyrka. Vid allvarliga händelser, vid höjd beredskap och i krig har Svenska kyrkan viktiga funktioner att fylla. Kyrkan ska vara närvarande, möta människor där de är och erbjuda stöd och gemenskap genom hela livet.

 

Bodenalternativet i Bodens pastorat (BBp) svarar:
Bodenalternativet vill att Svenska kyrkan tar en ledande roll i strävan efter hållbarhet. Kyrkan har ett ansvar för att alla känner sig sedda och trygga genom inkludering. Diakoni är basen i Svenska kyrkan. Att finnas till för människor i livets olika skeden är vårt politiska mål.

 

Frimodig kyrka (FK) svarar:
Vi ser att Bodens stad gått in i en stor förändring, där människor från många länder och kulturer kommer hit för skydd eller arbete, och för att möta det behöver Svenska kyrkan utveckla sin grundläggande uppgift, vilken är att fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission. Vi vill att befintliga och nya gemenskaper uppmuntrar unga, medelålders och äldre i trons innebörd och i det arbetet också skapa volontär verksamhet som komplement till övrig personal.

 

Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK) svarar:
Svenska kyrkan ska vara aktivt engagerad i samhällsfrågorna på alla nivåer. På den lokala nivån i Bodens pastorat ska samarbete med kommunen och andra organisationer ske i olika sakfrågor. Arbete tillsammans med skolorna och socialförvaltningen är bra exempel på detta. Kyrkan ska vara efterfrågad i flera sammanhang, inte bara vid kriser och sorg.

3. Vilka satsningar skulle ni vilja prioritera i arbetet med grupperna barn, unga och äldre?
 

Arbetarepartiet - Socialdemokraterna (S) svarar:
En öppen och välkomnande folkkyrka riktar sig till alla delar av samhället, över alla generationsgränser och genom livets olika skeenden, där barn och unga måste få särskild uppmärksamhet i kyrkans aktiviteter.

Vi vill att kyrkans barn- och ungdomsverksamhet ska vara avgiftsfri och tillgänglig för alla, att kyrkan erbjuder ungdomar möjlighet till sommarjobb och praktik samt att ungas rätt till andlig utveckling säkerställs. Kyrkan ska också vara en mötesplats som bryter ensamhet och utanförskap, där äldre ges möjlighet till aktiviteter som fyller ett socialt tomrum och bidrar till äldres välbefinnande.

 

Bodenalternativet i Bodens pastorat (BBp) svarar:
Bodenalternativet understryker vikten av att Svenska kyrkan ser människors engagemang och delaktighet som en värdefull tillgång. Ett mål som skapar gemenskap och en mellanmänsklig kyrka, med aktiviteter där människor i varierande åldrar möts i församlingarnas verksamhet.

 

Frimodig kyrka (FK) svarar:
Vi vill ta vara på den nyvakna längtan till Gud / kyrkan som finns bland många, speciellt ungdomar, och vi vill att Svenska kyrkan frimodigt ska undervisa barn och unga om Bibelns budskap, om Jesu liv och vägen till Gud.

 

Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK) svarar:
Barnverksamheten fungerar bra i Bodens pastorat, många olika aktiviteter erbjuds och den ska fortsätta att utvecklas. Gällande ungdomar så utgör konfirmationen den viktigaste plattformen att nå målgruppen. Bodens pastorat behöver fortsätta hitta olika alternativ för läsning, även överse möjlighet att genomföra läsningen tillsammans med andra församlingar i närheten. 

Den äldre åldersgruppen behöver också ha verksamhet som upplevs meningsfull. Dagverksamheten är en sådan, likaså möjligheten att kunna delta i andra församlingsverksamheter som exempelvis utflykter och läger. Våra diakoner fyller en mycket viktig uppgift bland annat när det gäller till exempel hembesök.

Kyrkoval 2025

Nästa kyrkoval äger rum 8-21 september 2025. Då har du som är 16 år och medlem möjlighet att vara med och påverka vilka som bestämmer i Svenska kyrkan de närmsta 4 åren.