Other languages with Google Translate

Risekatslösa kyrka

Risekatslösa kyrka är en kyrkobyggnad i Risekatslösa. Den är en av fyra församlingskyrkor i Bjuvs församling i Lunds stift.

Kyrkan byggdes i slutet av 1100-talet och bestod då av långhus, kor och absid. Under 1400-talet byggdes trappgavelstornet och kyrkan välvdes. Valven är kryssvalv utöver absiden som har hjälmvalv. Kyrkan blev grundligt restaurerad på 1560-talet och igen på 1840-talet.

Från 1560 till 1922 ägde ägarna till Boserups herrgård patronatsrätten till kyrkan.

Johan Ullberg gjorde altaruppsatsen och predikstolen 1748 respektive 1752. En äldre predikstol från 1609, som tidigare funnits i kyrkan, deponeras numera på Statens historiska museum i Stockholm. Ullberg står även bakom ett epitafium med familjevapen som tillverkades till minne av Gustaf Adolf Stackelberg som dog i Finska kriget. Detta finns upphängt på långhusets vägg.
Dopfunten är samtida med kyrkans äldsta delar. Dopfatet är nyare och skänktes 1947.
Triumfkrucifixet härstammar från 1200-talet.
Sex träskulpturer från ett 1500-talsaltarskåp finns på långhuset södra vägg. Dessa föreställer jungfru Maria, Kristus och fyra helgon.
Orgeln byggdes av Mårtenssons orgelfabrik 1974 och har en fasad från 1870-talet.
Storklockan från slutet av 1400-talet har inte blivit omgjuten, vilket lillklockan blev 1747.

Källa: Wikipedia - Risekatslösa kyrka

Se en film om Risekatslösa kyrka på Kyrkoguiden.se