Lyssna

Mandalamålningar

Just nu kan du se en utställning av Mandalamålningar i Bergagårdens foajé.

Just nu kan du se en utställning av Mandalamålningar i Bergagårdens foajé.

Ordet Mandala kommer från det gamla indiska språket sanskrit. Ordet betyder egentligen ”en behållare av det essentiella” men har allt mer fått betydelsen ”cirkeln, som innesluter allt”. Cirkeln med en punkt i mitten är troligen den äldsta symbolbilden och står för evighet, totalitet och helhet.

Sedan urminnes tider har symbolen Mandala använts inom kulturer och religioner för att uttrycka det heliga eller människans förbindelse med det heliga.

Vi finner den hos aboriginer i Australien, hos indianer i Syd- och Nordamerika, hos buddhister, hinduer, muslimer och kristna. Exempel på mandalamönster finns på keltiska gravkors i Skottland och på Irland, rosettfönster i kristna kyrkor och katedraler, buddhistiska munkars sandmålningar och de dagliga  rismjölsmålningarna framför husen i indiska byar. 

När vi konstruerar och målar en Mandala behöver vi tänka oss ett centrum. Det blir ett sätt att fokusera och det får oss att bli mer närvarande. Utifrån min tro är det från Gud jag får min inspiration. För mig är Gud centrum. Det är i Guds närhet jag försöker förstå mitt liv och hitta ett hållbart sätt att leva på.

En cirkel har varken början eller slut, den symboliserar evighet och fullkomlighet.

Cirkeln är också en symbol för jämlikhet, eftersom varje punkt på den befinner sig på samma avstånd från mittpunkten.

Cirkeln innesluter allt, den utesluter inte som ord eller siffror kan göra.

Annelie Hultberg