Foto: Daniel Hjärtberg

Pusselbit för konfirmander

Nyhet

Artikel skriven för Vetlandatidningen

Till Svenska kyrkan i Berlin kommer det många konfirmandgrupper på besök. En av de grupper som kommer till församlingen varje år är Vetlanda församling. Efter deras senaste besök skrevs denna artikel för Vetlanda församlings egna församlingstidning av Anna Braw:

Pusselbit för konfirmander

Victoriaförsamlingen i Berlin välkomnar unga och förmedlar historia

Mer än tusen svenska tonåringar besökte Victoriaförsamlingen i Berlin i våras. Sofia Falk, församlingens kyrkomusiker, är en av dem som tar emot.

– Veckan efter påsk kommer de flesta konfirmandgrupperna, säger Sofia Falk. Vi har grupper här på höstlovet och sportlovet och under Stilla veckan också, men i påskveckan är det 700 konfirmander!

Att ta emot svenskar som är på resa är en av huvuduppgifterna för Svenska kyrkan i utlandet överallt i världen där den finns. I Berlin innebär det bland annat att laga spaghetti och köttfärssås eller tacos när svenska församlingar kommer med sina konfirmander – grupperna från Vetlanda pastorat, bland annat. Och att berätta om församlingens historia:

– De kommer hit och äter lunch och hyr våra lokaler för att ha lektion, och så brukar de vilja ha ett föredrag om Victoriaförsamlingen. Vi firar 120 år i år.

 

Flyktinghjälp

Victoriaförsamlingen i Berlin byggdes med personligt stöd från drottning Victoria, som var född som prinsessa av Baden. När dåtidens motsvarighet till Svenska kyrkans ledning inte lyssnade så noga på de svenska hantverkare som hade kommit till Berlin för att arbeta och ville samlas som hemma och fira gudstjänst på svenska, då trädde hon in.

– Vi har en lång tradition av att ha öppet året runt och gudstjänst varje söndag, säger Sofia.

Församlingen fanns alltså redan under första världskriget, men när Victoriaförsamlingens medarbetare talar om ”kriget” är det andra världskriget de menar. Det är också en viktig anledning till att svenska konfirmander och ungdomsgrupper kommer på besök.

– Alla i församlingen visste inte om allt som hände, men det var många medlemmar som bildade nätverk och hjälptes åt, berättar Sofia. Det var mycket arbete med flyktinghjälp här. Dels gömde församlingen flyktingar, dels togs det fram förfalskade dokument åt dem, och så gömdes det dokument i byggnaderna också.

 

Gömda i källare

En av dem som i efterhand har blivit mest känd för sina insatser är prästen Erik Perwe, som ofta kallas ”bombprästen” och ”den evige förfalskaren” (det senare eftersom han så skickligt ordnade falska dokument åt judar på flykt), men många fler var med i arbetet.

– När ryssarna kom hittade de två familjer som satt gömda i vår källare, berättar Sofia. Kyrkan hade klarat sig fram till dess, men då brände ryssarna ner den.

I kyrkans trädgård hade det fallit bomber vid flera tillfällen under kriget, och så sent som förra året hittades en, fyrtio centimeter under jordytan.

– Kriget är så närvarande, säger Sofia. Det hittas bomber här i Berlin varje vecka.

 

Bakar bullar varje dag

Som kyrkomusiker i Victoriaförsamlingen har Sofia musik och kör med barn som går i den svenska skolan på området, och hon leder en kör för bofasta svensktalande Berlinbor och en som mest består av studenter och andra yngre vuxna. Den här vårterminen är det bland annat Hjalmar

Gullbergs och Lars-Erik Larssons Förklädd gud, skrivet och uruppfört under andra världskrigets första år, de vuxna övar på.

– Det är många tyskar som kommer hit för att prata svenska och fira gudstjänst på svenska, säger hon, och för svenskar är församlingen nog ett lugn och en trygghet, en liten bit av Sverige, en plats där de kan slappna av.

Bakas det bullar?

– O ja! Många! Vi har ett café, och vi bakar på beställning åt ambassaden också, så ofta är det mellan 200 och 500 bullar på en dag.

 

Håller kyrkans budskap levande

De svenska tonåringarnas besök blir också en återkommande påminnelse om församlingens uppgift.

– Föredraget om församlingens historia är ju en pusselbit för dem, tillsammans med deras besök i ett koncentrationsläger och vid muren och Brandenburger Tor. Församlingen består av människor, det är vi som håller kyrkans budskap levande hela tiden, och kyrkan finns mitt i samhället. Vi måste våga vara obekväma när det behövs.

En del unga gäster återkommer efter ett tag med en ansökan – de vill bli volontärer i kyrkan i Berlin. Varje år väljs ett par stycken ut och blir Sofias och hennes kollegers arbetskamrater under ett år. Men ganska ofta kommer responsen ännu snabbare:

– Jag spelar när de är i kyrkan, och de kommer förbi på vägen ut och vill fråga om orgeln – det är roligt! Och många säger att spaghetti och köttfärssås här var den godaste de har ätit.

 

Rutor:

Svenska kyrkan i utlandet

Svenska kyrkan i utlandet har församlingar på ungefär 40 platser runt om i världen, och svenska präster reser regelbundet till ytterligare ett 100-tal. Du som vill ge en gåva till arbetet kan swisha till 9016031 eller använda plusgironumret 90 16 03-1 eller bankgironumret 901-6031. Vill du att din gåva ska gå till Victoriaförsamlingen kan du skriva det på meddelanderaden!

 

Drottning Victoria

Drottning Victoria föddes 1862 som prinsessa av Baden och hade alltså tyska som modersmål. När hon gifte sig med den svenske kronprinsen Gustaf blev hon kronprinsessa av Sverige och Norge, och när han blev Gustav V 1907 blev hon Sveriges drottning. Hon engagerade sig mycket i hjälparbete, bland annat i Centralkommittén för samordning av särskild hjälpverksamhet under första världskriget.

 

Erik Perwe

Historikern Johan Perwe har skrivit om sin morfar, Erik Perwe, som var präst i Victoriaförsamlingen i Berlin under andra världskriget och som tillsammans med medarbetare, församlingsmedlemmar och medlemmar i den tyska motståndsrörelsen arbetade för att rädda människor som förföljdes av den nazistiska regimen. Det var både judar och människor som hade engagerat sig mot nazismen som fick hjälp. Erik Perwe dog när det flygplan som han reste med från Berlin mot Stockholm sköts ner nära Falsterbo 1944.