Kyrka för Fairtrade

Sedan februari 2017 är Svenska kyrkan i Berlin diplomerad Fairtradekyrka!

Kyrkor har alltid varit en viktig kraft i arbetet för rättvis handel och etisk konsumtion. Kyrka för Fairtrade är ett samarbete mellan Sveriges kristna råd och Fairtrade Sverige.

 

Varje gång du fyller din kundvagn, påverkar du andra människors liv!
Av: Helena Alm Norberg

Vi konsumenter jagar ständigt billiga varor och låga priser, ofta utan att tänka vilka konsekvenserna blir för den som producerar varorna. Producenten i konsumtionskedjan är osynlig för oss.

Men jakten på billiga varor pressar priserna nedåt. Den som odlar eller tillverkar det vi vill köpa finns ofta i fattigare länder och de låga prisnivåerna skapar outhärdliga arbets- och livsvillkor för dem och deras familjer.

Här kan vi som konsumenter göra skillnad. Vi kan välja varor som producerats med respekt för både människa och miljö. Vi kan välja Fairtrade-märkt.

-          Men vad innebär egentligen Fairtrade-märkning?

Ska man sammanfatta Fairtrade i korthet, så innebär det att varor får kosta så mycket som det krävs för att ge producenterna i andra länder möjlighet till ett värdigt och självständigt liv. I praktiken handlar det om att vi betalar det som det kostar att producera varan med respekt för människa och miljö, så att odlaren får bättre ekonomiska förutsättningar.

Fairtrade betyder också att varor produceras på ett sådant sätt att man motverkar barnarbete. Man underlättar för producenterna att organisera sig och därigenom utveckla demokrati. Dessutom betalas en extra Fairtrade-premie ut som investeras i lokalsamhället i form av skolor, sjukvård eller annat man behöver. Fairtrade innebär också att varor ska produceras på ett sätt som tar hänsyn till miljön.

-          Vilka produkter i min butik är Fairtrade-märkta?

Kaffe, te och bananer är varor som de flesta känner till. Men det finns också choklad, juice, glass, godis och numera också vin och rosor som är Fairtrade-märkta! Produkterna blir ständigt fler. Varje gång vi konsumenter frågar efter Fairtrade-varor i butikerna, så ökar butiksägarnas vilja att köpa in dem. Man erbjuder helt enkelt det kunden frågar efter.

-          Gör då mina inköp någon skillnad?

Närmare 100 miljoner människor är direkt beroende av kaffeproduktion. Ytterligare fler av banan- och kakaoproduktion. Vi svenskar äter flest bananer och dricker näst mest kaffe i världen per person. Om alla konsumerade bananer och kaffekoppar i Sverige vore Fairtrade-märkta skulle ännu fler människor få drägliga livsvillkor. Flera miljoner människor får redan idag ett bättre liv, därför att vi konsumenter väljer de något dyrare Fairtrade-produkterna.

Så nästa gång du handlar – leta efter Fairtrade-märket och handla för en rättvisare värld!

3 varor du kan byta till Fairtrade

Vill du också engagera dig och göra skillnad för människor i länder med utbredd fattigdom, men du vet inte riktigt hur?
Ett enkelt och bra sätt är att byta till Fairtrade-märkta produkter när du handlar.
Här ger vi tips på 3 vanliga varor i din varukorg som du enkelt kan byta till Fairtrade-märkt.

1. Banan
Bananen är ett utmärkt mellanmål som är praktiskt naturligt förpackad. Den är enkel att ta med sig på utflykter och alla andra tillfällen där man kan komma att behöva en snabb påfyllning av energi. Men bananens väg till butikshyllan är inte alltid enkel. De flesta bananer produceras på stora plantageodlingar som ägs av större internationella företag. Arbetssituationen för de anställda är ofta anmärkningsvärt dålig: låga löner som inte går att leva på, osäkra anställningsvillkor, inskränkningar av organisationsrätten och hantering av hälso- och miljöfarliga kemikalier utan tillräcklig skyddsutrustning, är några exempel. Fairtrade arbetar för att komma till rätta med problematiken genom att ge plantageanställda och odlare förutsättningar att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Det handlar om att producenterna som lägst får ett minimipris som ska täcka kostnaden för en hållbar produktion samt en premie som de själva bestämmer över. Det ställs även krav på att säsongsanställda och fast anställda ges samma förutsättningar och förmåner för samma arbete och mycket mer!

Du kan bidra genom att välja Fairtrade-märkta bananer nästa gång du handlar!

Visste du att:
Bananen egentligen är ett bär.
Bananplantan är en blommande ört av släkten Musa.
Det finns ett stort antal olika sorter av bananer. Det flesta banansorter behöver tillagas innan de kan ätas. Det är mest här i västvärlden vi konsumerar dessertbananen som inte behöver någon tillagning.
I Sverige äter vi i snitt 17 kg bananer per person varje år. Räknat i antal bananer så blir det 100 bananer som vi sätter i oss årligen.

2. Kaffe
Vad vore livet utan kaffet för oss som inte kan tänka oss en frukost utan en uppiggande kopp java? Kaffet är din följeslagare i vått och torrt. Men klimatförändringarna är ett hot mot kaffeodlarna. Kaffeplantor är känsliga och påverkas negativt av stigande temperaturer. Om inget görs kan många av dagens odlingar slås ut redan 2050.  Genom Fairtrade får odlarna verktyg för att kunna minska sin miljöpåverkan och kunskap för att kunna hantera konsekvenserna av klimatförändringarna. Så när det är dags för att köpa hem nytt kaffe, välj Fairtrade-märkt!

Visste du att:
Legenden om hur kaffet upptäcktes säger att det var etiopiska herdar
som upptäckte att deras getter blev superpigga efter att ätit blad och bär från kaffebusken.
Varje dag så dricks det över 2 miljarder koppar kaffe i världen.
Finländare dricker mest kaffe per år (10 kilo per person). Sverige ligger på andra plats med cirka 9 kilo. Det blir ungefär 3 koppar kaffe per person och dag.

3. Choklad
Njutningen av bara tanken på att få sätta tänder i en ljuvlig chokladkaka kan få varje sann kakaoälskare i spinn. Choklad i måttliga mängder anses också vara bra för hälsan. Produktionen av kakaon i chokladen vi äter är däremot inte alltid så sockersöt. Många barn arbetar under tvång med farliga och tunga moment i produktionen av kakao. Att barn tvingas arbeta beror oftast på fattigdom. Fairtrade arbetar aktivt för att motverka de grundläggande orsakerna till barnarbete genom att bidra till att producenter i länder med utbredd fattigdom får högre inkomster och långsiktiga handelsavtal, vilket ger en tryggare familjeekonomi. Så välj Fairtrade-märkt choklad nästa gång och njut!

Visste du att:
För att göra ett halvt kilo choklad behövs ungefär 400 kakaobönor.
I USA och Brasilien äter man med stor förkärlek chokladpizza!
1847 tillverkades den första chokladkakan efter att man lyckats göra pulver av kakaobönorna.
Mörk choklad görs av kakaomassan medan vit choklad består av kakaosmör.
Det sägs att Mayaindianerna använde kakaobönor som valuta.