Fortsättning 25 dec, 6, 10, 13 jan

Fortsättning 25 dec, 6, 10, 13 januari
Adventskalendrar brukar sluta med luckan den 24 december. Det tycker kyrkmössen är trist. Julen fortsätter intill fastan! Därför har kyrkmössen fyra extra luckor i sin adventkalender. Luckorna läggs upp på hemsidan och på Facebook aktuell dag.

25 december
Kyrkmössen startar sitt julfirande på julaftonskvällen. Den stora juldagen är 25 december, Jesu födelsedag. De helger som kommer efter juldagen följer upp julen. Man kan säga att födelsedagsfirandet fortsätter i 20 dagar, till ”tjugondedag knut” som i almanackan är den 13 januari.

6 januari
Den största helgdagen i veckorna efter juldagen är Trettondedag jul, den 6 januari. Dagen handlar om hur ”de tre vise männen” - de österländska stjärntydarna - kommer till det nyfödda Jesusbarnet. De har med sig dyrbara gåvor: guld, rökelse och myrra. De har orienterat sig fram till Jesus genom att följa en märklig stjärna. De kommer från olika delar av världen. De välkomnar Jesus och de blir välkomnade av honom.

10 januari
Söndagen efter trettondedag jul handlar alltid om Jesus dop. Jesus är vuxen när han döps. Det sker i floden Jordan och det är Johannes döparen (som fanns med i luckan den 12 dec) som döper Jesus.
Dopet är starten för det den vuxne Jesus gör, undervisar om och betyder. I många kyrkliga traditioner i världen är det här en stor dag. Det finns olika traditioner med vatten, som att välsigna vatten eller floder. Vinterbad ligger nära.

13 januari
Kallas ofta ”tjugondedag Knut” eftersom det är 20 dar sedan juldagen och Knut har namnsdag.
Ibland säger man ”Tjugondedag jul”. Dagen är julfirandets avslutning. Det är den traditionella dagen för att plocka undan julpyntet och ordna julgransplundring.

 

70 dagar före påsk börjar blicken riktas mot påsk i kyrkans kalender. Då inleds fastan. Eftersom påsken inte firas på samma datum börjar fastan lite olika datum varje år. År 2021blir den 31 januari den första söndagen där blicken börjar riktas mot fastan och påsken.

Kyskmössen har ingen fastekalender eller påskkalender på g - inte än. Men kyrkmusen Credimus hälsar att det skulle vara ett roligt projekt.