Foto: Elisabeth Zenonos

Bröllop

Cypern är för många ön med kristallklart vatten och värmande sol, en plats där romantiken flödar

Enligt gammal tradition sägs det att den grekiska gudinnan Afrodite föddes just här. Kärlek, skönhet och fruktsamhet är hennes kännetecken. Cypern är kanske just platsen där ni vill bekräfta eller förnya er kärlek inför Gud och inför andra.

Kyrklig välsignelse över äktenskap
Bröllop är en juridisk handling. På Cypern har varken Svenska kyrkan eller Sjømannskirken vigselrätt. Däremot kan prästen ge kyrklig välsignelse över borgerligt ingånget äktenskap. Välsignelsen utformas så att den påminner mycket om vigselgudstjänsten. I samråd med prästen bestämmer ni själva detaljerna. Om ni önskar en kyrklig välsignelse måste ni alltså gifta er borgerligt i Sverige, Norge eller i kommunhuset här i Ayia Napa innan.

Förnyelse av äktenskapslöften
Att förnya sina äktenskapslöften i kyrkan är relativt nytt för många. Skälen till att göra detta varierar. Det är lätt att glömma att tala om att man älskar varandra och vad man uppskattar hos den andra parten. I en stressig vardag med ett familjepussel som inte riktigt går ihop får romantiken inte alltid plats. En annan anledning kan vara att paret firar ett jubileum, att det till exempel var 5, 10 eller 40 år sedan man gifte sig. Vilken anledningen det än är så kommer det att bli en minnesvärd stund.

Konnos Bay Foto: Lena Andersson

Det finns ingen bestämd ritual för förnyelse av äktenskapslöften. Detta ger er stor frihet att själva utforma gudstjänsten i samråd med prästen.

Kostnad
Det kostar € 300 för kyrklig välsignelse över äktenskap alternativt gudstjänst med förnyelse av äktenskapslöften. Avgiften ni betalar bidrar till den viktiga verksamhet som församlingen har på Cypern.

Information
Hör av er till kyrkoherden om ni önskar boka en kyrklig välsignelse över äktenskap eller en gudstjänst med förnyelse av äktenskapslöften. Ni får då mer information och möjlighet att ställa frågor.

Email: ayianapa@svenskakyrkan.se
Telefon: +357 23 722 798