Foto: Illustratör: Gunnel Moheim

Vad har gök och kaffekorg med Jesus att göra?

Nyhet Publicerad Ändrad

Nu är det snart dags att fira Kristi himmelsfärd och då annonseras på många platser i vårt avlånga land om ”gökottor”.

Det är en svensk tradition sedan tidigt 1900-tal att i större sällskap hålla kafferep i naturen och lyssna på fåglarna just denna dag. Kyrkorna firar då friluftsgudstjänster på vackra platser tidigt på morgonen.
Eftersom det är en kristen högtid mittemellan påsk och pingst, så ändras tidpunkten något från år till år.

I denna tid är fåglarna särskilt aktiva och göken har precis börjat gala (andra fåglar kvittrar, men just göken hörs ”gala”!). Bäst chans att höra göken är tidigt på morgonen, i ottan.

Foto: Illustratör: Gunnel Moheim

När Jesus hade uppstått från döden och visat sig för lärjungarna och andra i 40 dagar så tog han farväl av dem uppe på Olivberget. Han som blivit Kristus (den uppståndne) försvann framför deras ögon. På nytt hände det som han hade sagt. Och även nu försäkrar han att han inte lämnar dem helt utan ska finnas bland dem och i dem genom Anden, Hjälparen, som han ska sända.
I stället för att lärjungarna blir ledsna, så tar de emot hans välsignelse och tror honom på orden. Jesus hade visat att hans löften var sanna. Därför gick de därifrån glada och förväntansfulla. De visste inte mycket om framtiden men litade på sin Herre och Gud.

Så är det för oss också. När vi firar gudstjänst i naturen och kanske väntar på göken, så får vi påminnas om att även vi ingår i lärjungaskaran. Gökens lite vemodiga men genomträngande läte kan symbolisera Hoppet som inte överger oss.
En röst som talar om Gud som det osynliga men närvarande i våra liv, som vi kan lita på, fastän framtiden är oviss. Och att vi får leva med en förväntan om att något gott ska hända.

Så välkommen till kafferep, gök och Jesus på våra gökottor!