Foto: Illustratör: Gunnel Moheim

Semlorna lockar i affären

Nyhet Publicerad

Hur har du det i ”oxveckorna”? Veckorna efter jul, när våren känns så långt borta.

Veckor då vi tyngs av höga elräkningar, försäkringar som ska betalas och allt högre matpriser som det suckas över. I det gamla bondesamhället kallades veckorna mellan trettondedag jul och påsk för oxveckor eftersom det inte finns någon extra ledighet eller högtid under denna tid på året.

Men det är också nu som semlorna lockar i affären. Goda och gräddiga och vi närmar oss den tid på året som vi kallar fastetiden. En tid av eftertanke och kanske också förändring. Också en tid när ljuset återvänder och kanske ett och annat vårtecken dyker upp. De efterlängtade snödropparna vid husväggen, fågelkvittret som får allt ljusare toner i sig, solen som avslöjar allt damm som far i luften. Jag kan känna hur livsmodet vaknar i mig då jag upptäcker att det blivit märkbart ljusare både morgon och kväll, det handlar om 30 minuter i veckan, kanske ännu mer!

I fastan uppmanar oss Jesus att älska varandra, ta hand om varandra och visa respekt och kärlek. Tankar som verkligen kan tala till oss när vi ser nyheterna på TV, radio eller i tidningarna. När bilder på nerrasade hus, flyende människor, torkdrabbade skogar eller översvämmade åkrar flimrar förbi i nyhetsflödet.

Det är här och nu vi sätts på prov, är vår kärlek bara tomma ord eller kan vi leva den? Visa den för våra medmänniskor. Vi kan gå kärlekens och fredens väg för att rädda både oss själva och vår planet Tellus.

Jag swishar iväg en gåva till ACT och bestämmer mig för att köpa semlor på hemvägen!

Christina

Fastlagssöndagen Foto: Illustratör: Gunnel Moheim