Söndagen den 21 september 2025 är det val i Svenska kyrkan. Alla medlemmar som är 16 år och äldre kan rösta om hur de vill att Svenska kyrkan ska styras. Då väljs nomineringsgrupper och kandidater för de tre nivåerna kyrkomötet (nationellt), stiftsfullmäktige (regionalt) och kyrkofullmäktige (lokalt i din församling).
Här hittar du information om hur och var du röstar och övergripande information om nomineringsgrupper och kandidater i valet i Asarum-Ringamåla församling.
När du kan rösta
Valet äger rum söndagen den 21 september.
Du kan förtidsrösta från och med 8 september.
Rösta i din vallokal på valdagen
På valdagen 21 september röstar du i din vallokal. På röstkortet, som du får hem i brevlådan några veckor före valet, står det vilken som är din vallokal.
Viktigt
Du kan bara rösta i den vallokal som du tillhör. Glöm inte legitimation!
I vallokalen prickas du av i röstlängden och dina röster läggs ner i valurnorna.
Förtidsrösta
Förtidsröstning innebär att du röstar någon annanstans än i din vallokal. Förtidsröstningen startar den 8 september och pågår fram till och med valdagen den 21 september. Alla röster som läggs i förtidsröstningslokaler kallas för förtidsröster, även om röstningen sker på valdagen. Du måste ha med dig ditt röstkort och kunna bevisa att du är du. Röstkortet används för att skicka din röst till din vallokal, där den räknas. Information om var du kan förtidsrösta och öppettider kommer att publiceras här under respektive församling.
Budrösta
Att rösta via bud innebär att en person lämnar över dina röster i ett särskilt, igenklistrat kuvert (ytterkuvert för brev- och budröst (K4) antingen på valdagen i din vallokal, eller som förtidsröstning i den församling eller pastorat du tillhör, under perioden 8:e till 21:a september, om du själv inte har möjlighet att ta dig till vallokalen. Budet behöver ha med sig ID-handling. På ytterkuvertet ska du skriftligt ha intygat att du själv lagt valsedlarna i kuverten i närvaro av två vittnen. De två vittnena ska också ha intygat detta på kuvertet. Bud och vittnen behöver vara minst 18 år gamla.
Brevrösta
Om du inte själv kan ta dig till vallokalen på valdagen, eller inte kan eller vill förtidsrösta,
kan du brevrösta. Det gäller också för dig som vistas utomlands. Du behöver vara folkbokförd i en församling i Sverige för att kunna delta i kyrkovalet. Det räcker alltså inte med att ”bara” vara medlem i Svenska kyrkan.Du beställer hem allt material för att
brevrösta i ett brevröstningspaket (K11).som du kan få tag på via vår
församlingsexpedition.
Du kan brevrösta när du fått ditt röstkort
och fram tills dess att brevet kan beräknas komma fram till stiftsstyrelsen senast fredag den 19 september 2025. På ytterkuvertet ska du skriftligt ha intygat att du själv lagt valsedlarna i kuverten i närvaro av två vittnen. De två vittnena ska också ha intygat detta på kuvertet. Bud och vittnen behöver vara minst 18 år gamla.