Other languages with Google Translate

Kontakt

Arbogabygdens församling Besöksadress: Östra Nygatan 12, 73230 Arboga Postadress: Box 155, 73223 Arboga Telefon: +46(589)88400 E-post till Arbogabygdens församling

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Heliga Trefaldighets kyrka

Heliga Trefaldighets kyrkan Bild: K Sigge Dahlqvist

Öppettider i Heliga Trefaldighets kyrka: 1 maj- 31 augusti kl 10-18.
1 september-30 april kl 10-16

Kyrkan byggdes ursprungligen av Franciskanermunkar, som kom vandrandes genom Sverige. Gråbröderna, som de också kallades, bosatte sig i städer som de trodde kunde expandera, och var väldigt viktiga för Arboga. De var läkekunniga, hjälpte de gamla och sjuka, och lärde även barnen att läsa. Att de kom till Arboga finns nedtecknat i Assisi i Italien, där man också kan läsa att år 1256 påbörjades byggandet av klosterkyrkan.

Kyrkan stod färdig under 1300-talet. Sedan har kyrkan byggts på och om under århundradena. Under reformationen drevs klosterbröderna iväg från Arboga, och kyrkan tillföll staden.

Många intressanta föremål finns att beskåda, förutom kyrkan i sig. Väggmålningarna på södra sidan är från 1400-talet och är troligen utförda av Magnus Håkansson. Varje valv har ett tema.

Ljuskronorna i mässing, som är de största i Sverige, och kanske även i Norden, är gåvor till kyrkan. Predikstolen i barockstil är huggen av hovbildhuggare Buchard Precht år 1736. Altartavlan är från 1600-talet. Man kan även se en dopfunt från 1000-talet och en från 1300-talet i kyrkan.

Ljusbäraren i Heliga Trefaldighets kyrka
Ljusbäraren i Heliga Trefaldighets kyrka Bild: K Sigge Dahlqvist