Begravning - ett sista farväl

När en familjemedlem, släkting eller vän dör är det viktigt för många att få ta ett sista farväl. I kyrkan gör vi det i en begravningsgudstjänst då vi överlämnar den som har dött till Gud.

Kontakta begravningsbyrån

Det första du behöver göra när du mist en anhörig är att ta kontakt med en begravningsbyrå. De kan hjälpa till med de praktiska rutinerna kring begravningen och samtala med de anhöriga kring hur kroppen ska tas om hand och läggas till den sista vilan.

Gravplats

Som anhörig behöver man ofta få komma tillbaka till den plats där den döde vilar för att minnas och sörja. I Araslövs församling har vi tre begravningsplatser: Färlöv, Norra Strö och Önnestads kyrkogård.

Kostnader

Alla som är folkbokförda i Sverige betalar en begravningsavgift som går till Svenska kyrkan, som är huvudman för begravningsverksamheten. Begravningsavgiften täcker kostnaderna för bland annat gravplats inom huvudmannens område, gravsättning, kremering, lokal för begravningsceremoni med eller utan religiösa symboler och lokal för förvaring och visning av den avlidne.

Skötselavtal

Den som ansvarar för skötseln av en gravplats, eller en gravrätt som det kallas, är så kallad gravrättsinnehavare. Gravrättsinnehavaren är ofta en anhörig till den avlidne. Alla gravrättsinnehavare har möjlighet att teckna ett skötselavtal med församlingen, vilket innebär att församlingen mot en avgift tar över skötseln av gravrätten.

Kontakta oss

Du är välkommen att kontakta församlingen för samtal och stöd när du har sorg. Som närmast anhörig kan du också boka och planera för en begravning.

Kontakt via telefon, epost och besök

Telefon: 044-71002, tisdag, onsdag och torsdag kl 10.30–12.00
Epost: araslovforsamling@svenskakyrkan.se
Besöksadress: Wrangels allé 61, 291 75 Färlöv
Postadress: Box 11069, 29111 Färlöv

Servering vid begravning/minnesstund

Araslövs församling erbjuder servering i samband med begravning och minnesstund. Läs mer!

Lokaler för uthyrning

I Araslövs församling finns det möjlighet att hyra Färlövs församlingshem och Önnestads församlingshem. Vi erbjuder även servering vid begravning. Läs mer!

En blommande rhododendron på en kyrkogård.

Kyrkogårdar i Araslövs församling

I Araslöv finns tre kyrkogårdar. Det är församlingen som ansvarar för kyrkogårdar, begravningar och för fastigheter i församlingen.

Kyrkor i Araslövs församling

Här hittar du våra kyrkor i Araslövs församling

Begravningsombud

Begravningsombudet granskar hur församlingen tar till vara de personers intressen som inte tillhör Svenska kyrkan

En kyrkogård i solsken.

Begravningsavgiften

Begravningsavgiften finansierar begravningsverksamheten. Alla som är folkbokförda i Sverige – oavsett religion – och som har en kommunalt beskattningsbar inkomst betalar en begravningsavgift via sin skattsedel. Det är begravningsavgiften som finansierar begravningsverksamheten.

Svenska kyrkans gemensamma webbsidor om begravning och sorg

En liten vit sten med texten Älskade morfar.

När någon dör

Vem tar hand om kroppen när någon dör? Vilka räknas som närmast anhöriga och vad ska de göra? Här kan du läsa om vad som ska göras när någon dör, och av vem.

En begravningsbukett i form av ett hjärta av röda rosor står framför en kista.

Planera en kyrklig begravning

På den här sidan berättar vi steg för steg om hur du kan vara med och planera för begravningsgudstjänsten – och om det som händer före och efter den.

Några personer och en kvinnlig präst sitter på stolar i en ring i en kyrka.

Stöd i sorgen

Det finns ett liv efter döden – också för dig som blir kvar. I kyrkan kan du dela sorgen med någon som lyssnar och förstår.