Foto: Kristina Johansson

Begravning

Hur kommer man igenom sorg? Finns det en fortsättning efter döden? Vad är meningen med livet? Andakter, gudstjänster och samtal i samband med död och begravning tar upp dessa frågor. När sorgen drabbar oss är det viktigt för oss människor att ge oss tid och att fundera och samtala kring livet och döden.

Är du anhörig kanske du redan kontaktat en begravningsbyrå och då brukar de ta kontakt med församlingens expedition för bokning av begravning. En begravningsbyrå kan hjälpa till med praktiska frågor, som val av kista och transporter. Bäst är att ta kontakt med en begravningsbyrå och boka tid för ett samtal.  Som anhörig bestämmer du själv i vilken utsträckning du vill ta hjälp av en begravningsbyrå.

Det finns många möjligheter att påverka innehållet i begravningsgudsjänsten. Ibland finns önskemål nerskrivna och ibland är de endast uttalade. Det finns flera fördelar med att uttrycka sina önskemål för anhöriga medan man lever så vet man som anhörig och har möjlighet att fråga extra om något är oklart. Önskemål tas upp med prästen i samtalet inför begravningen.

Den som önskar kan låta täcka kistan med församlingens bårtäcke.