Staty av Sankt Olav

Sägnen om Sankt Olav

Läs mer om S:t Olav, S:t Olavsleden och S:t Olavs källa

S:t Olavsleden
S:t Olavsleden som är världens nordligaste pilgrimsledär 58 mil lång och sträcker sig från Selånger i Sverige till Trondheim i Norge och går över över fjäll, förbi sjöar och genom skogar.

Leden som är uppkallad efter Olav Haraldsson, kung av Norge år 1015-1028. Olav började kristna Norge men var tvungen att fly år 1028 då Knut den Store tog makten. År 1030 började Olav sin färd för att återta tronen i Norge och gick längst det som idag är Sanks Olavsleden. Han klev i hamn i Selånger och nådde bara till Stiklestad,10 mil från Trondheim, där han blev dödad i ett blodigt slag 29 juli 1030.

S:t Olavs källa i Borgsjö
Längs leden finns flera Sankt Olavskällor och en av de mest kändas finns i Borgsjö, ca 2 km från Borgsjö kyrka. Enligt sägnen stannade Olav och sitt följe i Borgsjö för att hästarna behövde vatten. Olav stötte med sin stav i marken och en källa sprang då upp ur marken. Det sägs också att han just i Borgsjö satte sig på en sten som då gröptes ur, som hästarna kunde dricka vatten ur. Pilgrimer, vandrare och besökare kan fortfarande släcka törsten i källan.

 

Helgonförklaringen
Strax efter Olavs död började rykten gå att människor hade blivit botade för sina olika skador och sjukdomar av Sankt Olav. Den 3 augusti år 1031 blev hans grav vid Nidelven öppnad under överseende av biskop Grimkjell. När kistan öppnades fick folk se att Olavs hår, skägg och naglar hade vuxit och hudfärgen var frisk som om han sov. Biskopen helgonförklarade Olav och blev därmed Nordens första helgon.

Karta över S:t Olavsleden från Selånger till Trondheim

Karta över S:t Olavsleden.

Pilgrimssymbol för S:t Olavsleden som består av ett kors och en fyrkant

S:t Olavsleden är markerad med pilgrimssymbolen på stolpar och träd.