Traditionen kommer från den förkristna högtid som länge firats i Tyskland, men har blivit uppkallad efter kulten kring den heliga Valborg. Heliga Valborg föddes omkring 710 och var en abbedissa som enligt legenden var en engelsk prinsessa som kallades till Tyskland för att hjälpa till att kristna tyskarna. Några år efter hennes bortgång år 779 utvecklades en särskild kult under medeltiden till hennes minne, där bland annat häxtro och motverkandet av onda krafter hade stor betydelse. För att skydda sig mot häxorna började man i Tyskland tända bål, något som vi gör än idag när vi bränner upp skräp från vårrensandet i trädgårdarna och annat.
I Sverige firar vi Valborg genom att tända brasor utomhus, majbrasor. Vi flaggar också för vår konung, H.M. Carl XVI Gustaf då hans födelsedag infaller på samma dag.
Lyrestads församling:
Välkommen att fira in våren på följande platser
- 18.00 Vid Stenbordet i Sjötorp med vårtal och körsång.
- 19.15 i Lyrestads församlingshem. servering av korv, - 19.30 valborgseld, vårtal och körsång.
- 19.00 Färeds bygdegård. Knytkalas.
- 21.00 Kvällsandakt med vårsånger I Färeds kyrka av Lyrestads församlingskör. Före gudstjänst serverar vi korv i vapenhuset.
Amnehärads församling
- 18.00 Amnegården, Kyrkokören medverkar.
- 19.00 Badängsparken Otterbäcken.Vi lyssnar på Amnehärads kyrkokör som sjunger in våren
Vårtal Jenni Gustrand (oppositionsråd Gullspångs kommun)
Vi tänder bålet och umgås. - Persnäset, Rud, Södra Råda. Kvällen innehåller förutom brasan, sång av Kyrkokören under ledning av Leo Johansson samt årets talare Margaretha Lännevall. Allt börjar 20.30. Efter stunden vid Pärsnäsetär alla välkomna till Södra Råda hembygdsgård där serveringen är öppen.