Foto: Åmåls församling

Tösse församlingshem

Tösse församlingshem har väckt mångas intresse och ansökan om rivning av byggnaden har s.a.s. rivit upp mångas känslor. Vi beklagar det, men kanske än mer att man inte försöker ta reda på vad som sagts och gjorts. 

För 8 år sedan tillsatte Åmåls församling en fastighetsutredning med uppgift att se över församlingens olika lokaler, vilka åtgärder som krävdes ifråga om underhåll mm. Samtidigt tittade man också på behovet av de olika byggnaderna. Med en åldrande befolkning och ett sjunkande medlemstal finnas det inte ekonomiska resurser att behålla alla byggnader. 

I första hand är det kyrkor med "aktiva" kyrkogårdar som har företräde. Detta ledde till att efter beslut i, först kyrkoråd och sedan kyrkofullmäktige, avyttrades en del fastigheter som t.ex. Öjersbyn i Mo, ett garage i Mo som inte användes av församlingen, lägergården Derrenäs och även Tösse gamla kyrka. I Edsleskog byggdes delar av kyrkan om och församlingshemmet återlämnades till kommunen som ägt fastigheten sedan länge. Nygård gjordes om till gravkapell för både kristna och borgerliga begravningar eftersom Svenska kyrkan ansvarar för begravningsverksamheten och därför är skyldig att tillhandahålla en lokal som rymmer 50—70 personer. Fortfarande hörs kritiska röster, men majoriteten verkar vara nöjda i dagsläget då fler har tillgång till lokalen.
I Tösse kyrka renoveras brudkammaren, förrådet har delats av och pentryt bytts ut. Dit flyttar nu barnverksamheten och där kan man ha kyrkkaffe.

 

 

Foto: Åmåls församling


Församlingshemmet i Tösse är och har varit i dåligt skick under en längre tid. Därför togs frågan upp om vad som skulle kunna göras. Eftersom fastigheten ligger inom kyrkogårdens murar kan den inte styckas av till försäljning som andra hus. Antikvarien tillsammans med Länsstyrelsen gjorde en grundlig översyn och kom fram till att lokalen har ett större identitetsvärde än bruksvärde. I rapporten (2019-11-14) skriver antikvarien bl.a.
”. . .byggnaden inte bara haft flera funktioner utan även genomgått genomgripande förändringar under åren, både ut- och invändigt. . . .Alla beklädnadsmaterail och ytskikt, både utvändigt och invändigt, är sentida sånär som på lunettfönstren. Således finns ingen patina som vittnar om att byggnaden har en hög ålder. Om åldern vittnar endast byggnadens yttre form, som snarare är typisk för mitten av 1800-talet då den återuppfördes som skola i Tösse, än för 1600-1700-talet då man antar att den uppfördes som tingshus. Trots ovissheten bör stommen ha ett byggnadstekniskt värde. . . .För församlingen är bördan av att underhålla det stor fastighetsbeståndet stort. Att församlingen önskar avyttra alternativt riva en överloppsbyggnad som denna är därför förståeligt.” 

Foto: Åmåls församling

Med klartecken i hand att, om möjligt, flytta byggnaden sökte Åmåls församling intressenter för ett sådant projekt. Svanskogs hembygdsförening som då nyligen hade förlorat sin byggnad erbjöds lokalen mot att de flyttade den. De kom och tittade men avböjde erbjudandet. Tössestugan fick samma erbjudande eftersom det var där huset en gång stått. Men också de fann kostnaden för stor. Det fanns också andra intressenter som övervägde möjligheten att ta över fastigheten och flytta den, men av liknande skäl backade ur. Den var inte värd kostnaden som krävs för en flytt. Lägg sedan till en omfattande renovering för vatten och avlopp, värme och el. 

Det var då Åmåls församling valde att ansöka om rivning av byggnaden. Det är naturligtvis med sorg i hjärtat som man tagit detta beslut. Men kostnaderna för en renovering och upprustning av lokalerna ryms inte inom ramen för församlingens budget. Det är heller inte en fastighet som berättigar till bidrag. 

Det är också med sorg i hjärtat vi har tagit del av de skriverier som gjorts och där man inte ens brytt sig om att ta reda på vad som ligger bakom beslutet. Mycket av vad som står ovan lades också fram i den intervju som PD gjorde, men där valde man att inte ta med grundläggande fakta utan spelade hellre på allmänhetens känslor.

Lotta Cohén
kyrkoherde, Åmåls församling